Az elmúlt években 73 százalékkal, kilencvennéggyel emelkedett a női pilóták száma az Easyjetnél, a diszkont légitársaság célja az, hogy az arányuk 2020-ra elérje a 20 százalékot.

A társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint jelenleg 222 nő dolgozik pilótaként az Easyjetnél, arányuk az év végéig elérheti a 18 százalékot.

A brit diszkontcég 2015-ben indított programot Amy Johnson Kezdeményezés elnevezéssel, ekkor mindössze 128 női pilótájuk volt, amely 6 százalékos aránynak felelt meg, ez akkoriban a világátlagnak felelt meg. A légiközlekedésben 95 százalék a férfi pilóták aránya, ebből kifolyólag a bérkülönbségek is torz képet mutatnak. Az Easyjet programjának az a célja, hogy 2020-ra a repülőszemélyzet 20 százaléka nő legyen.

Fotó: easyJet

A légitársaság közzétette a fizetéskülönbségekre vonatkozó adatait is: e szerint a férfiak és nők fizetése közötti átlagos különbség 47,9 százalék volt. De a cég törekszik arra, hogy minden területen egyre kiegyenlítettebb legyen a nemek aránya, a nyárra például a vezetőség tagjainak 45 százaléka nő lesz – közölték.

A diszkont légitársaság nem csak a pilóták körében igyekszik a légiközlekedési szakmát egyre vonzóbbá tenni a nők számára, a klasszikus légiutas-kísérő pozíció mellett műszaki és karbantartási területen is igyekszik minél több nőt alkalmazni. Korábbi adatsoraik szerint a mérnökök mindössze 5 százaléka nő, ezen az arányon is igyekeznek javítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bérekkel kapcsolatos szabályzat természetesen nem ismert, de Carolyn MacCall korábbi vezérigazgató utódja, Johan Lundgren első intézkedései között a bérének csökkentését kérte, hogy az megegyezzen női elődje juttatásával.