Megkezdődött az első repülőgép karbantartása az Aeroplex bukaresti, a Băneasa repülőtéren létrejött bázisán, a román Romaero vállalattal együttműködésben.

A létesítményt Nagy Márton magyar nemzetgazdasági miniszter, Radu Oprea román gazdasági tárcavezető, valamint az N7 Zrt. és a két repülőgép-karbantartó vállalat vezetői adták át ünnepélyesen.

A bázison elsőként egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép hangári karbantartását hajtják végre a szakemberek. Az N7 Zrt.-n keresztül közvetlen állami tulajdonú Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. 2024. május 17-én írt alá együttműködési megállapodást Romaero SA.-val.

Ennek értelmében a magyar vállalat saját engedélyeit kiterjesztve, a román cég bukaresti Băneasa repülőtéren található infrastruktúráját, létesítményeit, eszközparkját és szakembergárdáját bevonva hajt végre karbantartásokat az Aeroplex megrendelői részére.

Az együttműködés 2024 októberétől 2025 márciusáig tartó első fázisában a karbantartások szolgáltatási szerződés révén, az Aeroplex jogosítása és irányítása alatt történnek, kezdetben egy, majd két termelési vonalon. A két vállalat célja, hogy a szakképzett román munkaerő külföldről történő visszacsábításával a bukaresti bázis a jövő év végéig három termelési vonalra bővüljön, azaz egyidejűleg ennyi repülőgép karbantartását végezhesse. A hosszútávú lehetőségek között pedig egy vegyesvállalat létrehozása is szerepel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(B-J) Demény Árpád, az Aeroplex ügyvezetője, Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere, Radu Oprea, Románia gazdasági minisztere, Bogdan Costaş, a Romaero ügyvezetője (Forrás: Aeroplex)

Romániában 17 nemzetközi repülőtér és 11 légitársaság működik. A belépés egy új piacra egyedülálló növekedési lehetőséget jelent az Aeroplex számára. A regionális jelenlétével és a logisztikai láncok lerövidítésével a magyar vállalat számos új ügyfél kiszolgálására lesz képes, és olyan tendereken is el tud indulni, amelyre korábban nem volt lehetősége – emlékeztet a cég közleménye. Mindezt a megkeresések és potenciális megrendelések száma is alátámasztja.

A bukaresti karbantartóbázis megnyitása mellett az Aeroplex regionális terjeszkedési stratégiájának részeként további logisztikai központok létrehozását tervezi Románia több pontján, egyebek mellett Marosvásárhelyen és Kolozsváron.

Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere megnyitóbeszédében elmondta: „A légiközlekedésnek folyamatosan növekvő szerepe van az országok gazdasági konnektivitásának erősítésében és versenyképességük növelésében, ehhez viszont szükséges a magas minőségű légijármű-karbantartási, javítási és nagyjavítási (MRO) szolgáltatás. Ez új piacokat és kimagasló növekedési lehetőséget jelent az Aeroplex számára is.”

Hozzátette: a bukaresti bázis működése hozzájárul a magyar export növekedéséhez, ezáltal pedig hazánk külkereskedelmi egyenlegének további javulásához is.

Demény Árpád, az Aeroplex ügyvezetője kiemelte: „A bukaresti bázis megnyitása egyedülálló növekedési utat jelent az Aeroplex számára, és szervesen illeszkedik a vállalatunk növekedési stratégiájába, amely régiós jelenlétünk erősítését és ügyfélkörünk bővítését tűzte ki célul.”

Hozzátette: az első repülőgép karbantartásának megkezdését több hónapos előkészítési munka előzte meg annak érdekében, hogy az Aeroplex a bukaresti bázison is ugyanolyan a magas minőségű kiszolgálást nyújthasson ügyfelei számára, mint Budapesten. A bukaresti tevékenység csak a jövő évben várhatóan 3-4 millió Euró exportnövekedést jelent az Aeroplex, valamint a magyar állam számára – hangsúlyozta.

Demény Árpád, az Aeroplex ügyvezetője (Forrás: Aeroplex)