Újabb légitársaság állami megsegítése kapott zöld utat az Európai Bizottságtól, ezúttal a Brussels Airlines 290 millió euró értékű mentőcsomagját hagyta jóvá az EU versenyjogi hatósága.

Az Európai Bizottság honlapjára felkerült közlemény szövege szerint a belga állam hat éves lejáratú, 284 millió euró értékű hitellel, illetve 6 millió eurós, tőkeemelésnek minősülő juttatással segíti meg a Lufthansa-csoporthoz tartozó belgiumi légitársaságot.

Fotó: Brussels Airlines

A cégnek cserébe legalább addig fel kell függesztenie a menedzsment bónuszainak és a részvények után járó osztaléknak a kifizetését, ameddig vissza nem fizetik a támogatás legalább 75 százalékát.

A 290 millió eurós juttatás után ennyivel csökkenteni kell a német állam által a Lufthansa-csoportnak biztosított állami hitelgarancia és tőkeemelés mértékét.

A bizottság a vizsgálatában megállapította, hogy a Brussels Airlines számára biztosítandó hitel megfelelő kompenzációt tartalmaz az állam számára, a feltőkésítés pedig nem állítja helyre a cég járvány előtti tőkepiaci helyzetét, így nem sérül a verseny.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Bizottság korábban hasonló érvek mentén jóváhagyta egyebek között a SAS, a KLM, az Air Baltic, a Condor és a Lufthansa, valamint az Austrian Airlines állami mentőcsomagját is. Ezek többsége miatt a Ryanair mindig panaszt nyújtott be, de egyelőre az ír fapados vádjait a bizottság nem találta megalapozottnak.