A Dreamlinerek újabb műszaki problémájára derült fény, amelyről a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) tájékoztatta a gyártót.

Az Airive információi szerint a legújabb gyártású 8-as és 9-es Dreamlinerek érintettek a hibában, amelynek lényege, hogy a kerekek és a gumik hajlamosak a meghibásodásra, amelynek eredményeképpen az egyik főfutón üzemképtelen lehet a fék, nem működhet az orrfutókormányzás sem.

A Szövetségi Légügyi Hatóság légialkalmassági direktívát adott ki, amely június 6-ával lép életbe és számítások szerint az amerikai lajstromban lévő gépekből 87-et érint. Ebben a hatóság a gépek részletes átvizsgálását is előírta, mert egyes jelentések szerint villámcsapás esetén olyan meghibásodás léphet fel, amely a hidraulikarendszer szivárgását okozhatja.

Forrás: Boeing

Az FAA számításai szerint a hibajavítás a légitársaságoknak gépenként több mint 5 millió dollárba kerülhet.

A Boeing a brit Daily Mailnek reagálva közleményben tudatta, a gyártó mindenben együttműködik az FAA-vel és a légitársaságokkal a flotta megfigyelésében és azonnal meghozzák a szükséges döntéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Dreamlinerek a bevezetés utáni akkumulátortüzek óta megbízhatóan szolgálnak, eddig 1440 gépre érkezett rendelés és 829 állt szolgálatba a világ 72 légicégénél.

Lapunk megkereste a LOT-ot, hogy új, 9-es Dreamlinereit érinti-e a hiba, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.