A párizsi légiszalonon bejelentheti a Mitsubishi, hogy megszerzi riválisától a Bombardier-től a CRJ regionális jet programját, a japán cég elismerte, hogy folytattak tárgyalásokat a kanadaiakkal, azonban döntés nem született az ügyben. A Bombardier teljesen kiszállhat a kereskedelmi repülőgépek piacáról.

A párizsi légiszalonon jelentheti be a Mitsubishi, hogy a japán cég átveszi a kanadai Bombardier-től a CRJ regionális jet programját, írta több meg nem nevezett informátorra hivatkozva az Air Current szerdán.

A Mitsubishi a Reuters kérdésére később megerősítette, hogy tárgyalásban vannak-voltak a kanadai céggel, azonban mint írták: döntés még nem született.

Forrás: Bombardier

Nem meglepetés, hogy a Bombardier vevőt keres a jelenleg veszteséges CRJ-programra.

Az is ismert, hogy a kanadai gyártó teljesen kiszállna a kereskedelmi repülőgépek piacáról és a jövőben csak az üzleti gépek piacára fókuszálna – ami a repülőgépgyártást illeti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bombardier a C Series programot az Airbusnak, a Q400-as típust pedig a kanadai Longview-nak adták el – utóbbi De Havilland Canada márkanévvel folytatja a turbólégcsavaros regionális típus gyártását.

A tárgyalások ténye abból a szempontból viszont nem várt – mondhatni pikáns – fordulat, hogy emlékezetes, a Bombardier tavaly azzal vádolta meg japán versenytársát, hogy titkos kereskedelmi dokumentumokhoz jutott hozzá. Idén tavasszal azonban egy amerikai szövetségi bíróság elutasította a Bombardier beadványát, amelyben gazdasági titok megsértésével vádolta meg a Mitsubishi amerikai leányvállalatát.

A Mitsubishi számára komoly piacszerzést jelentene a CRJ program átvétele. Mint korábban megírtuk Space Jet márkanéven folytatódhat a hatalmas csúszásban lévő és problémamentesnek nem mondható Mitsubishi Regional Jet (MRJ) fejlesztési és tesztelési programja. A típus kisebb változatát pedig a gyártó jelentősen módosíthatja. Abban az esetben viszont ha a CRJ-program házon belülre kerül, az komolyan megkérdőjelezi a kisebb befogadóképességű MRJ70-es létjogosultságát.

Illusztráció (Forrás: Mitsubishi)