A július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár ez minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyeknél nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget.

Az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását – írta az AIRportal.hu ezzel kapcsolatos kérdéseire válaszul a Wizz Air.

A légitársaság továbbra is úgy véli, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de az extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air és a fuvarozók, hanem a gazdaság egésze számára.

(Fotó: AIRportal.hu)

A légiközlekedési ágazat, amelynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet – olvasható a közleményben.

Nagy port kavart múlt héten, hogy a Ryanair előbb élesen kritizálta a légitársasági extraprofit-adót, majd az utasokat arról tájékoztatta, hogy át is hárítja. Sőt, a július elseje után Budapestről induló járataira már korábban megvásárolt repülőjeggyel rendelkező utasokra utólag is kiterheli az összeget, amely miatt ezután fogyasztóvédelmi vizsgálat is indult ellene.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az adó akár utólagos beszedésére, mint aztán egy összefoglalóban megírtuk, a Wizz Air és több más Magyarországon is működő fapados és hagyományos légitársaság eddig is érvényben lévő üzletszabályzata egyaránt lehetőséget ad.

Amint korábban beszámoltunk róla, az extraprofit-adóról szóló rendelet a múlt hét végén jelent meg, a légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különterhet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és a földi kiszolgáló cégektől szedi be az állam. A hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint: előbbit az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazóknak, a magasabbat az azon kívüli országokba indulók után kell fizetni.