A kormány számára elfogadhatatlan és tisztességtelennek minősíti a Ryanair jegyárusítási gyakorlatát, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta.

A miniszter az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is.

Hozzátette: a kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra, és előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel.

“A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Mint megírtuk, csütörtökön levelet kaptak a Ryanair július 1. utáni, Budapestről induló járataira foglalással rendelkező utasok, amely szerint a légitársaság utólag kiterheli a Magyarországon bevezetett adó összegét, de ha ez az utasnak nem tetszik, törölheti a foglalást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nagy Márton tárcavezető kijelentette: fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

Frissítés: Azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal nem sokkal a miniszter közleményének megjelenése után.

 

Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben. Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

Fotó: AIRportal.hu

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen, légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A közlemény szerint a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

Amint korábban megírtuk, a Ryanair szerdán közleményben szólította fel a magyar kormányt az extraprofit-adó visszavonására, álláspontja szerint ez a teher visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak.

Az ír fapados közlése egy (nem is annyira) burkolt fenyegetést is tartalmazott, miszerint a Ryanair a kapacitásait az olyan piacokra helyezi át, ahol a pandémia után nem megadóztatják, hanem támogatják a légiközlekedési kapcsolatok újraindítását.

A budapesti repülőtér üzemeltetője lapunk kérdésére szintén szerdán azt közölte, hogy az extraprofit-adó bevezetésének hatása a Budapest Airportra nézve a légitársaságok további döntéseitől függ, akikkel folyamatosan egyeztetnek, mert úgy látják, fennáll a kockázat, hogy az intézkedés jelentős hatást fog gyakorolni a forgalomra.

Amint korábban megírtuk, az extraprofit-adóról szóló rendelet a múlt hét végén jelent meg, a légitársaságok hozzájárulása címen kivetett különterhet a Magyarországról induló utasonként kell fizetni, és a földi kiszolgáló cégektől szedi be az állam. A hozzájárulás mértéke az utas úti céljától függően 3900 forint vagy 9750 forint: előbbit az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazóknak, a magasabbat az azon kívüli országokba indulók után kell fizetni.

Friss cikkünk a témában:

Erre számíthatnak a Wizz Air és más cégek utasai a repjegyadó ügyében