A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. az első a világon, amely helikopterflottája teljes üzemeltetését – a karbantartástól a repülési adatokig – digitalizálja az Airbus Helicopters szolgáltatásával. Az erről szóló szerződést a Los Angeles közelében megrendezett HAI HeliExpo 2020 rendezvényen kötötték meg.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. egyik Eurocopter EC-135P2 helikoptere (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az Airbus Helicopters segítségével digitalizálja helikoptereinek üzemeltetését a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., ezzel a világon az első olyan szervezet, amely az Airbus teljes szolgáltatási csomagját beszerzi, és erre építi az üzemeltetést, ideértve a digitalizációt, az adatgyűjtő, -tároló és -elemző szolgáltatásokat – közölte lapunkkal ez európai gyártó forgószárnyasokkal foglalkozó üzletága.

A Légimentő Magyarország legnagyobb polgári célú helikopterflottáját üzemelteti.

Az Airbus megoldása lehetőséget biztosít arra, hogy teljes körűen digitalizálhassák a helikopterek üzemeltetését, valamint lehetővé válik a bevetések során felhalmozódó nagy mennyiségű adat összegyűjtése, tárolása és elemzése.

A közlemény kiemeli: a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. hároméves szerződésben vállalta, hogy a kilenc használt H135-ös helikopterből álló flottája üzemeltetéséhez az Airbus „Connected Services” megoldásait fogja használni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„A szolgáltatásaink egyre bővülnek, és ezzel egy időben lefektetjük egy adatvezérelt szervezet alapjait is. A jövőben elkezdhetjük gyűjteni a működésünkkel kapcsolatos adatokat, beleértve a pilóták és a karbantartók munkáját. Ezekből sok értékes információt nyerhetünk majd ki, amelyek a hatékonyabb üzemeltetéshez járulnak hozzá” – mondta Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

„Minden egyes alkalommal, amikor beindul egy motor, amikor a forgószárnyak megpördülnek, a helikopterek nagy mennyiségű és értékes adatot generálnak” – mondta Christoph Zammert, az Airbus Helicopters ügyfél-támogatási és szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke. Hozzátette: „A munkafolyamatok, a Magyar Légimentők karbantartásának, logisztikájának és bevetéseinek irányítását végző eszközök digitalizációjával az ügyfelünk időt spórolhat meg, javíthatja az adatgyűjtés és -feldolgozás minőségét, növelheti a flottája rendelkezésre állását, a működés biztonságát, és optimalizálhatja a költségeit.”

Az új szerződés értelmében a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. a legfontosabb digitális szolgáltatások használatát kezdheti meg.

Ilyen a Fleet Keeper digitális napló, az új Flightastic digitális pilóta napló és megfelelőséget ellenőrző rendszer, az Airbus saját fejlesztésű Fleet Master karbantartási információs rendszere, egy olyan digitális napló, amely számon tartja minden egyes alkatrész teljes szerviztörténetét.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. három saját tulajdonú helikoptere a budaörsi bázison (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

„A munkatársaink által elvégzett napi rutin-ellenőrzések még alaposabbak lehetnek az új megoldásokkal” – mondta Boros Ákos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervező-dokumentációs mérnöke.

Ezek az eszközök az adatokat úgy alakítják át, hogy könnyebbé váljon digitális feldolgozásuk a sürgősségi betegellátást végző operátorok számára. Az egyik ilyen analitikai eszköz a Flight Analyser, amelynek a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. lesz az első felhasználója. A Flight Analyser a repülési adatokat elemzi a kockázatos, balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Ma több mint 1000 helikopter üzemel az Airbus Helicopters támogatásával. Ezek között megtalálható az Airbus szinte összes helikopter típusa – a H125, a H130, a H145, a H155, a H175, a H215, és a H225 – amelyek többféle feladatot látnak el, például sürgősségi egészségügyi ellátást végeznek (EMS), de vannak olyanok is, amelyek az idegenforgalomban vagy a kutatásban és mentésben vesznek részt, magán és üzleti célokra, valamint tengeri olajkitermelésben szintén használják őket.