A német Ryanair pilóták is rácsatlakoztak a korábban bejelentett pénteki sztrájkhoz, a légitársaság eddig több, mint 400 járatot törölt. Szerda este közölték a hollandok, hogy ők is sztrájkolni fognak pénteken.

A Vereingung Cockpit felhívására csatlakoztak a német bázison lévő Ryanair pilóták a munkabeszüntetési akcióhoz. Azt mondták, az összes német járatot érintheti a sztrájk, amely péntek hajnali 1 órától szombat hajnali 3 óráig tart.

A Reuters hírügynökség szerda este azt írta, a szakszervezetek felhívására a holland pilóták is sztrájkba lépnek pénteken.

Kenny Jacobs, a Ryanair marketing vezetője a hollandok bejelentése előtt azt közölte, több mint 400 járatot kell törölnie a pénteki menetrendből, ez mintegy 55 ezer utast érint. A Ryanair ezen a napon összesen 2400 járatot üzemeltet.

Ezzel biztosan ez lesz a Ryanair történetének legnagyobb munkabeszüntetése, mivel a múlt heti, spanyol, olasz, belga és portugál személyzet sztrájkja miatt mintegy 300 járatot kellett törölni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A németek és a hollandok ahhoz az akcióhoz csatlakoztak, amelyet alapvetően a svédek indítottak, mivel a szakszervezet és a cég vezetése között holtpontra jutottak a tárgyalások a munkakörülmények javításáról. Erre pár nappal később már a belgák is rácsatlakoztak, most a német, illetve egyes jelentések szerint az ír pilóták is jelezték: szintén sztrájkba lépnek pénteken.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A sztrájkokkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy az utasok az unió 261-es rendelete szerint jogosultak-e a kártérítésre. Az ír fapados ezzel kapcsolatban leszögezte, nem fizetnek egy utasnak sem, akinek a sztrájk miatt törölték a járatát, mert álláspontjuk szerint a légitársaságnak nincs ráhatása a folyamatokra, ezért vis maiornak tekintik az ügyet.

A pilóták, légiutas-kísérők egyebek közt azt szeretnék, ha a saját országuk szerinti jognak megfelelő szerződésük lenne, mivel jelenleg minden Ryanair munkavállalót ír szerződéssel foglalkoztatnak.