A Oneworld teljes jogú tagja lett az amerikai Alaska Airlines, ezzel újra 14 tagúra nőtt a légiszövetség.

A seattle-i központú, 89 éve alapított Alaska Airlines még a világjárvány előtt, 2020 februárjában jelentette be, hogy szoros együttműködésre lép a Oneworldben domináns szereppel bíró American Airlines-szal, és csatlakozni fog a légiszövetséghez.

A Oneworld immár 14 teljes jogú taggal és több mint 20 társult légitársasággal rendelkezik, továbbá a Fiji Airways is partner a szövetség átszálló utasai számára nyújtott szolgáltatásokban.

Forrás: Alaska Airlines

MAX 9-esekkel bővít az Alaska

A napokban jelentették be azt is, hogy véglegesítette a szerződést a Boeing és az Alaska Airlines 23 darab 737-9 (MAX) repülőgép kötelező érvényű, és további 15 példány opcionális megrendeléséről. A rendelési szándékát még decemberben jelentette be a légitársaság.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiszövetség hosszú szünet után, legutóbb tavaly áprilisban bővült, ekkor csatlakozott a Royal Air Maroc (RAM), amely az első afrikai tag lett.

Az Alaska Airlines a 15. teljes jogú tag lett volna, azonban a LATAM 2020 májusában elhagyta a szövetséget, miután a Sky Team-tag Delta Air Lines 20 százalékos részesedést szerzett a dél-amerikai cégben.

A légiszövetségek tagjai összehangolják útvonalhálózatukat, menetrendjeiket, termékeiket, valamint törzsutas-programjukat, könnyű átszállást kínálva egymás hálózatára. A csatlakozni kívánó cégeknek számos működési, biztonsági, pénzügyi és egyéb követelménynek kell megfelelniük, hogy beléphessenek a három nagy globális szövetség – Star Alliance, Sky Team és Oneworld – egyikébe.

A Oneworld tagjai jelenleg: Alaska Airlines, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, S7 Airlines és a SriLankan Airlines.