Az indiai TATA konzorcium vásárolhatja meg a nehéz anyagi körülmények közé került Jet Airwayst. Eközben a társaság sem tétlenkedett, 270 millió dolláros megtakarítási programot állított össze.

A Reuters hírügynökség az CNBC-TV18 értesüléseit idézve azt írta, India egyik legnagyobb cége két forrásból szedné össze a részvényeket: egyrészt megvennék az alapító Naresh Goyal tulajdonában lévő 51 százalékot, illetve a szintén nem túl rózsásan teljesítő Etihad Airways kezében lévő 24 százalékot is magukénak akarják tudni. Ezzel a TATA lenne a társaság fő részvényese, 75 százalékos részesedéssel.

A TATA a hírre reagálva közleményében annyit írt, hogy nem kommentálnak piaci spekulációkat. Mindenesetre a Jet Airways részvényeinek jót tett a pletyka, 10 százalékkal többet értek hétfőn a mumbai-i tőzsdén záráskor, mint nyitáskor.

Fotó: AIRportal.hu

Eközben a Jet Airways saját magát is igyekszik megsegíteni, összeállítottak egy 20 milliárd rúpiás, 275 millió dolláros csomagot, amely a költségek csökkentését célozza. Ennek része  egyebek mellett, hogy kicsit megreformálják a repülőgépek rotációját, hatékonyabban használják majd őket, a járathálózatot pedig a codeshare és egyéb partnerekkel kötött megállapodások alapján finomhangolják, megszüntetik a felesleges járatokat, de a szolgáltatási színvonalon is alakítani szeretnének.

Ha minden számításuk bejön, akkor ezekkel a lépésekkel két év alatt mintegy 270 millió dollárt tudnak spórolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Részben ezek segítségével a társaság szerint már ebben a pénzügyi évben közel 70 millió dollárt sikerült megtakarítaniuk. A további átalakításnak azonban viszonylag magas költsége van, ezért arra kérték a befektetőket, hogy hajtsanak végre tőkeinjekciót és ebben a formában finanszírozzák a légitársaság átalakítását.

Forrás: Boeing

A Jet Airwaysről a nyáron derült ki, hogy nagy a baj, akkori hírek szerint 60 napi üzemre elegendő készpénzük volt, és félő volt, hogy bedől a társaság. A cég vezetése azóta több lépést is tett, és a társaság most is üzemel, olyannyira, hogy a céget egy könyvvizsgáló adóoptimalizáláson kapta, állítása szerint a valósnál jóval több költséget vezetett be a könyveibe, hogy így kerüljék el a közterhek fizetését.