Rekordszintű, 24,65 milliárd forint (76,39 millió eurós) adózott eredményt ért el a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. 2018-ban – derült ki a vállalat a napokban közzétett beszámolójából. A G7 gazdasági portál cikke szerint a cég külföldi tulajdonosai a teljes tavalyi adózott eredmény osztalékként történő kifizetése mellett döntöttek. 

A közel 15 milliós rekord utasszám és cargo-forgalom után rekordnyereséggel zárta a 2018-as évet a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.

A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a közel 25 milliárd forintos, teljes tavalyi adózott eredményt osztalékként kiveszik a cégből.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat 76,4 millió eurós (24,65 milliárd forint) adózott eredményt ért el 2018-ban, ez mintegy két és félszerese az egy évvel korábbi és ötszöröse a 2016-os nyereségnek.

Míg 2016-os profitot a cégben hagyták a tulajdonosok, a 2017-es 32,5 millió eurós adózott eredményből tavaly 30 millió eurót, azaz nagyjából 10 milliárd forintot fizettek ki osztalékként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kiugróan magas eredmény annak is köszönhető, hogy miközben a cég bevételeit hetedével növelni tudta, költségei kismértékben még csökkentek is – mutat rá a G7 gazdasági portál elemzése.

Forrás: Budapest Airport

Az mfor.hu ugyanebben a témában közölt cikke szerint az óriási osztalékfizetés vagyis hogy a tulajdonosok a tavalyi nyereségből szinte semmit nem hagytak a cégben, arra lehet egyfajta reakció, hogy a magyar állam szemet vetett a reptérüzemeltetőre, valamint több kormányzati szereplő számos területen bírálta a budapesti reptér működését az elmúlt időszakban. Bár dr. Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára februárban egyebek mellett pont azért bírálta a reptérüzemeltetőt, hogy a 2017-es 41 milliárdos üzemi eredmény ellenére Európához nem méltó állapotok Ferihegyen.

Mint ismert, a reptérüzemeltető vállalat pénzügyi befektetők, döntően kanadai nyugdíjalapok közvetlen, vagy közvetett tulajdonában van, de kisebbségi tulajdonosként egy szingapúri befektetőcég is jelen van.

A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 55,44%-a az AviAlliance, 23,33%-a a Malton (A szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata), 21,23%-a pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap kezében van. Az AviAlliance düsseldorfi székhelyű, több repteret, vagy reptéri résztulajdont menedzselő vállalat, amely a szintén kanadai, Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) kezében van.