A Bell, a Cessna és a Beechcraft világmárkákat is birtokló amerikai Textron óriásvállalat 218 millió euróért felvásárolta az elektromos és hibrid meghajtású, könnyű repülőgépeket fejlesztő Pipistrel céget.

A szlovén gyártó az amerikai konszern elektromos meghajtású repülőgépek fejlesztésére létrehozott Textron eAviation nevű üzletágának részévé válik, de
a kutatási és fejlesztési, valamint a gyártási tevékenysége marad a szlovéniai és olaszországi telephelyeken.

A Textron tervei szerint az elektromos és hibrid-elektromos meghajtású repülőgépek gyártási és termékfejlesztési kapacitásait további befektetéssel bővítik a Pipistrelnél.

Emellett az amerikai anyacég a műszaki és hatósági tanúsítás területén meglévő szaktudásával, erőforrásaival, valamint globális értékesítési és terméktámogatási hálózatával is segíti a szlovén gyártó tevékenységét.

Forrás: Textron

A Textron közleménye emlékeztet arra, hogy az 1989-ben alapított Pipistrel Velis Electro nevű típusa az első és jelenleg egyetlen elektromos meghajtású repülőgép, amely megszerezte a teljes típustanúsítványt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől (EASA).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szlovén vállalat eddig több mint 2500 repülőgépet adott át vitorlázó, valamint elektromos és hagyományos hajtóművekkel is szállított könnyű repülőgép típusaiból, emellett több elektromos és hibrid meghajtású modell fejlesztésén is dolgozik.