Közel ötszáz Airbus és Boeing beszerzését tervezi az indiai légitársaság a hírek szerint, 70 széles- és 425 keskenytörzsű példányra szólnának a szerződések.

Január 27-én pénteken jelentheti be hivatalosan az Air India a szerződéskötést, a Reuters iparági forrásoktól szerzett információi szerint.

Az Air India-csoport hónapok óta rebesgetett döntése várhatóan összesen 495 repülőgépre vonatkozna, amelyen a két nagy gyártó osztozna.

Az értesülés szerint 235 az Airbus A320neo családjára, 190 pedig a Boeing 737 MAX-ra szólhat, emellett 40 darab Airbus A350-es, 20 darab Boeing 787 és 10 darab Boeing 777X is érkezne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az értesülést sem a két gyártó, sem a légitársaság sem kívánta kommentálni egyelőre a Reuters kérdésére (bár szinte bizonyos, hogy az ilyen nagy megrendelések aláírása előtti szokásos kiszivárogtatásról van szó – a szerk.).

Fotó: AIRportal.hu

Volumenét tekintve a megállapodás a légiközlekedés történetének eddigi legnagyobb üzlete lehet, megelőzve a rekordtartó American Airlines egy évtizeddel ezelőtti 460 példányos rendelését.

Az óriási flottamegújítás az egyik legfontosabb eleme a Tata-csoport célkitűzésének, amely szerint öt éven belül világszínvonalú légitársasággá kívánja átalakítani az indiai légicéget.

A január 27-e, péntekre várható bejelentés napra pontosan egy évvel azután történne, hogy a Tata-csoport visszaszerezte az Air India irányítását, nagyszabású átalakításba és megújításba kezdve az 1932-ben általa alapított, később az államhoz került, az utóbbi években pedig súlyos pénzügyi gondokkal küzdő, megkopott hírnevű indiai nemzeti légitársaságnál.

Fotó: AIRportal.hu

Az Air India 2022 őszén bejelentette, hogy harminc lízingelt repülőgéppel frissíti flottáját. Amint korábban megírtuk, tavaly novemberben a Tata Sons és a Singapore Airlines megállapodott, hogy közösen tulajdonolt indiai Vistara légitársaság beolvad az Air Indiába, és ezzel a szingapúri cég 25,1 százalékos részt szerez utóbbiban.

A Tata-csoporthoz tartozó légitársaságok flottájában összesen több mint 220 repülőgép teljesít szolgálatot, az Air India 113, az Air India Express 25, az Air India Regional 8, az AirAsia India 28, a Vistara pedig 52 repülőgépet üzemeltet az interneten elérhető adatbázisok szerint.