A Wizz Air befektetője, a Bill Franke nevéhez köthető, amerikai Indigo Partners LLC szállhat be a pénzügyi gondokkal küzdő, izlandi low-cost WOW Air légitársaságba, miután az Icelandair végül kitáncolt az üzletből.

Fotó: AIRportal.hu

Az Indigo Partners és a WOW Air bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy a több low-cost légitársaságban is jelentős részesedéssel rendelkező amerikai cég befektet az izlandi low-cost cégbe.

A felek nem hoztak nyilvánosságra részleteket az üzlettel kapcsolatban.

Amennyiben az ilyenkor szokásos due diligence eljárás – vagyis amikor a vevő szakértői átvizsgálják a megvásárolni kívánt céget pénzügyi, operációs és egyéb szempontokból – sikerrel zárul, a két cég a lehető leghamarabb nyélbe kívánja ütni az üzletet.

A WOW Air vezérigazgatója és fő részvényese, Skuli Mogensen az üzlet létrejötte esetén is elsődleges befektetője marad a légitársaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A WOW Air a tranzakció lebonyolításával az amerikai Plane View Partners LLC tanácsadócéget bízta meg.

A bejelentés néhány órával azt követően történt, hogy a WOW Air felvásárlási szándékát korábban bejelentő Icelandair végül visszalépett.

Az üzlet létrejötte esetén a WOW Air izlandi low-cost légitársaság csatlakozik az Indigo Partners légitársasági portfóliójához, melynek tagjai a Wizz Air mellett az amerikai Frontier, a mexikói Volaris és a chilei JetSMART.

Forrás: Airbus

Amint a napokban szintén megírtuk, a WOW Air négy repülőgépét leállította és visszaadta a lízingbeadóknak a cég gyengélkedő pénzügyi teljesítménye miatt.

A WOW Air vezérigazgatója, Skuli Mogensen a befektetőknek küldött levelében azt hangsúlyozta, hogy a repülőgépek leadása a szükséges átszervezés részeként zajlott le annak érdekében, hogy a megmaradó flotta maximális kihasználtságát biztosítsák.

A légitársaság közlése szerint számos külső és belső tényező hatására gyengült meg jelentősen a WOW Air pénzügyi pozíciója.

Többek közt az emelkedő üzemanyagárak, a Primera-csőd miatt nem a várt módon sikerült repülőgép-visszlízing ügyletek, a piacon általános, és a céggel szemben egyre bizalmatlanabb befektetői hangulat, és a társaság pénzügyi teljesítményével kapcsolatos rossz hírek együttes hatásai miatt gyengült a vártnál jobban a WOW Air értékesítési teljesítménye és hitelképessége is, mely a negyedik negyedévi eredményekre rossz hatással volt.