A nagy lízingcégek úgy látják, hogy túl optimista az Airbus előrejelzése a kereslet fellendüléséről, de a gyártó szerint várakozásai megalapozottak, ezért nem túlzás 2023-ban havi 72 darab A320-ast összeszerelni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Airbus azt tervezi, hogy még ebben az évben elkezdi az A320-as család gyártásának felpörgetését, és erre, valamint a minőség javítására már elkezdte felkészíteni a beszállítókat is.

A Financial Times az ügyet ismerő forrásaitól azonban megtudta, hogy a terveknek néhány lízingcég nem örül.

A több mint 400 darabos megrendeléssel bíró Aercap és a 200 példányra igényt tartó Avolon is arról győzködte az Airbust, hogy törékeny a járvány utáni igény növekedése, és a túltermelés a repülőgépek maradványértékére is jelentős negatív hatást gyakorol.

Forrás: Airbus

Egyik forrása a lapnak azt mondta, a gyártási rátákról folyamatosan egyeztetnek a felek, de most, hogy a lízingcégek lettek a legnagyobb és stabil felvásárlók, nem lenne bölcs dolog az Airbustól magára haragítania őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A túltermelés okozta veszélyekre hívta fel a figyelmet a magyar származású Steven F. Udvar-Házy is.

A gyorsabban cserélődő flotta a lízingcégeknek azért is okoz fejfájást, mert a gépek értékét, a bérleti díjakat a 20-25 éves használatra kalkulálják. Ha több új gép érkezik, és a régebbieket korábban kell leselejtezni, akkor ez a maradványértékre, illetve a bérleti díjakra is kihatással lesz: előbbi csökkenhet, utóbbi pedig emelkedhet.

Az Airbus szóvivője amellett, hogy érdemben nem kommentálta az értesüléseket, azt közölte, hogy rendben halad a korábban bejelentett tervek előkészítése és végrehajtása, becslésük pedig megalapozhott, a már megkötött szállítói szerződéseken alapul.

Ennek megfelelően idén már a mostani havi 40-ről 45-re növelnék az A320-asok gyártási rátáját, de egy beszállító azt közölte, hogy az általuk szállított alkatrészek mennyisége nem változott.

Azt az Airbus is elismerte, hogy egyelőre nem született megállapodás köztük és az alvállalkozók között a termelés növeléséről.