Mínuszba fordult a Boeing rendelésállománya is április végével, a cég nyilvántartása szerint 171 darab 737-es eltűnt a könyvekből. A Jet Airways rendeléseit törölte a cég.

A gyártók honlapján elérhető adatok szerint áprilist a Boeing 4 rendeléssel zárta, egy meg nem nevezett vásárló rendelt tőlük 737 MAX-okat.

Rendelések tekintetében az Airbus sem jeleskedett az év negyedik hónapjában, 5 darab gép gyártására szerződtek, az Uganda Airlinesnak szállítanak le két darab A330-800-ast és a Lufthansa Techniknek 3 darab A350-900-ast.

A lemondásokkal nem számolt, bruttó rendelésállomány a toulouse-iaknál 67 darabon áll, míg egy évvel korábban csak áprilisban 68 gépet adtak el, 2018 első négy hónapjában pedig összesen 136 darabos eladást regisztráltak. A Boeing eddig 99 repülőt adott el, szemben a tavalyi 333 példánnyal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nettó, tehát a lemondásokat is tartalmazó adatsorok azt mutatják, hogy az Airbus -58, a Boeing viszont -119 repülőnél tart.

A Boeing könyveiből ugyanis egyszer csak eltűnt 171 darab 737-es. Hírünk megjelenése után a Boeing azt közölte az AIRportallal, hogy az április 17-én leállt Jet Airways 737-esekre szóló megrendeléseit törölték a rendszerből.

A gépátadások terén már jelentős különbség látszik az Airbus és a Boeing között, méghozzá az előbbi javára, hiszen az amerikaiak a MAX-problémák miatt ebből a típusváltozatból nem tudnak üzemeltetőknek adni.

Így a Boeing 23 repülőgépet adott át áprilisban, míg az Airbus 68 példányt.

Az év eddigi részében a Boeing 172 gépet adott át, míg tavaly ugyanilyenkor 228 elkészült gép volt a mérleg. Az Airbus 232 gépet adott át eddig, jóval többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, amikor 172 darab volt az egyenlegük.

A Boeing ugyanakkor az átadások szüneteltetésével nem állította le a 737 MAX gyártósort, csak csökkentette a havi gyártási kapacitást 52-ről 42-re. A MAX-okat érintő globális repülési tilalom elrendelése óta azonban a gyártó telephelyei már annyira megteltek az új generációs 737-esekkel, hogy a Bloomberg értesülései szerint a vadonatúj repülőgépeket elkezdték átrepülni tárolásra egy volt légibázisra a texasi San Antonio-ba.