Aláírta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a norvég Pilot Flight Academy a hévízi repülőtéren létrejövő új pilótaképző központ elindulásával kapcsolatos szándéknyilatkozatot. A Balatonnál jövő tavasszal indulhat a képzés.

Mint arról korábban beszámoltunk, 15 millió eurós beruházással hozzák létre a pilótaképző központot, ahol két éves képzést biztosítanak. Az első csoport idén tavasszal kezdheti meg tanulmányait, a tervek szerint hatvanan ülnek be az iskolapadba, a központ teljes kapacitása 350 fő lehet.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a szándéknyilatkozat aláírásakor azt hangsúlyozta, hogy felmérések szerint hétezer pilótára van igény az Európai Unióban, de ennek csak a felét tudják a jelenlegi képző rendszerek lefedni. Magyarországnak azért is fontos a pilótaképzés beindítása, mert magas hozzáadott értéket képvisel, és a „jövő hivatására” készíti fel a magyarokat.

Frode Granlund, a Pilot Flight Academy vezetője arról beszélt, hogy a sandefjordi intézményükben jelenleg 350-en tanulnak, szimulátorban és elektromos gépeken is oktatnak. Később az AIRportal.hu kérdésére válaszolva elmondta, kereskedelmi (CPL) és légitársasági (ATPL) pilóta szakszolgálati engedélyt is kiadnak és
jelenleg öt légitársasággal zajlanak a tárgyalások arról, hogy a végzett pilótákat azonnal alkalmazzák.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a légicégek nagy kihívás előtt állnak, mert a Boeing és az Airbus felémérése szerint a következő húsz évben közel 700 ezer új pilótára lesz szükség.

Forrás: Pilot.no

A norvégok azért is választhatták Magyarországot, mert egy ottani kutatás szerint Magyarország a földrajzi adottságai, a rendelkezésre álló repülőterek száma és a légtér viszonylag alacsony telítettsége miatt nagyon jó helyszín pilóták képzésére. A hévízi intézményt a sandefjordi mintájára hozzák létre.