A Pilatus Aircraft az idén bemutatott sugárhajtású üzleti repülőgép számára az NBAA (National Business Aviation Association) által október 22. és 24. között Las Vegasban szervezett konferencián és kiállításon keres új ügyfeleket.

A PC-24 életnagyságú mekettje először látogat el az Újvilágba, ahol igyekeznek puhítani a leendő vásárlók szívét, hisz arrafelé nagy piaca van a magángépeknek. Egy ideig azonban még várniuk kell a vastag pénztárcájú megrendelőknek, hisz a pofás kinézetű hatszemélyes gép árusítását csak 2014 májusában kezdi meg a helvét gyártó.

A Pilatus Aircraft még 2011-ben jelentette be a típus fejlesztését, mellyel új kategóriát terveznek alkotni SVJ (Super Versatile Jet ~ rendkívül sokoldalú üzleti gép) jelzéssel. A 2013 májusában (még csak életnagyságú makett formájában) bemutatott PC-24 ötvözni fogja a turbólégcsavaros típusaik sokoldalúságát, a közepes méretű sugárhajtású üzleti gépek kényelmét, és a kis business jetek teljesítményét.


A nagyjából 9 millió dollárba kerülő repülőgép a tervek szerint hat utas szállítására képes 3330 kilométer távolságba 780 kilométer/órás utazósebességgel. A Williams FJ44-4A hajtóművek segítségével képes lesz 820 méteren fel-, illetve 760 méteren leszállni, akár füves repülőtereken is, amivel 21 000 repülőteret képes használni a világon, ami 10 százalékkal több, mint vetélytársai esetében. A pilótafülkébe a gyártónak a Honeywellel közösen fejlesztett avionikája kerül: Synthetic Vision, tolóerő automata, TCAS II, valamint grafikus útvonaltervezés.

Tervek szerint az első prototípus 2014 harmadik negyedévében gördül ki, míg a szűzrepülés 2014 végére várható. Ha a három géppel végzett berepülési program és a hatósági engedélyeztetés rendben halad, az első sorozatgyártású példányt várhatóan 2017-ben adhatják át a megrendelőknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!