A Pegasus Airlines, Törökország vezető diszkont légitársasága kedden vette át az első A320neo repülőgépét, adta hírül csütörtöki hivatalos közleményében az Airbus. A Pegasus lett az első olyan légitársaság, mely a CFM International új generációs LEAP-1A hajtóművével felszerelt A320neo-t üzemeltet.

A Pegasus még 2012-ben lett Airbus ügyfél, ekkor rendelt meg 100 darab A320neo típuscsaládba tartozó repülőgépet az európai gyártótól. Török légitársaság részéről ez számít a valaha leadott legnagyobb repülőgép megrendelésnek az Airbusnál.

Az A320neo típus a Pegasus Airlines flottájának a gerincét alkotja majd a légitársaság ambiciózus növekedési stratégiájának végrehajtása során.

Nincs szerencséje az Airbusnak a neo-átadásokkal

A repülőgép átadását a légitársaság, a repülőgépgyártó és a hajtóműgyártó vezetése zárt körben ünnepelte meg Hamburgban, feltehetően a múlt heti sikertelen törökországi katonai puccskísérlet utózöngéi miatt. A múlt héten napvilágot láttak olyan hírek is, miszerint az események miatt a Pegasus elhalasztja a repülőgép átvételét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első Pratt & Whitney hajtóműves A320neo év eleji átadását pedig a hajtóműproblémák és az indító légitársaság, a Qatar Airways visszalépése árnyékolták be némileg.

Levegőben a Pegasus első A320neo repülőgépe. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Levegőben a Pegasus első A320neo repülőgépe. (Fotó: Airbus)


A LEAP-1A a második új generációs hajtómű opció az A320neo-hoz

Az idén év elején forgalomba álló Pratt & Whitney PW1100G hajtóművekkel felszerelt A320neo után a CFM International új generációs LEAP-1A jelenti majd időben a második hajtómű választási lehetőséget a légitársaságok számára.

A az első CFM International LEAP-1A hajtóművel szerelt A320neo prototípus 2015. májusában teljesítette szűzfelszállását, maga a hajtómű 2015. novemberében, a CFM hajtóműves A320neo pedig idén májusban szerezte meg a típus légialkalmassági engedélyét.

A CFM LEAP hajtóművének másik változata a LEAP-1B működik majd a rivális amerikai gyártó Boeing 737 MAX típuscsaládján.

Ajánló Kipróbáltuk a Lufthansa első A320neo repülőgépét

2016. február 12-én pénteken Hamburgban adta át ünnepélyesen az Airbus a Lufthansa az első új generációs hajtóművekkel felszerelt A320neo repülőgépét. Az átadó ünnepséget követően Hamburgból Frankfurtba repültünk a vadonatúj A320neo fedélzetén. Részletek…