Rekordot döntött a prágai Václav Havel Nemzetközi Repülőtér utasforgalma, amely a légikikötő történetében először lépte át egy naptári éven belül a 16 milliót.

A 16 milliomodik utas december 11-én az esti órákban lépett a repülőtérre.

Az üzemeltető várakozásai szerint a prágai légikikötő idei éves utasszáma eléri majd a 16,8 milliót,
amely 9%-os növekedést, és 1,4 millióval több utast jelent az előző évi forgalomhoz képest. A repülőtér 2016-ban 13,07, 2017-ben pedig 15,41 millió utast kezelt.

A Václav Havel repülőteret naponta átlagosan 46 ezer utas használta az idén, a legforgalmasabb hónap július volt, amikor 1,9 millió utas fordult meg itt.

Forrás: Prague Airport

A Prágából közvetlenül elérhető városok közül az Egyesült Királyság fővárosába közlekedett a legtöbb utas, szám szerint eddig közel 1,3 millió, egyébként mind a hat London környéki nemzetközi repülőtér elérhető közvetlen járattal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzemeltető 2018-ban több fejlesztést is végrehajtott, köztük új technológiával felszerelt utasbiztonsági ellenőrzőállomást létesített a kettes terminálon, hogy gyorsítsa a schengeni zónán belüli induló forgalom kezelését, valamint az egyes terminálon is új területeket nyitott az induló utasok kezelésére.

Válaszul a növekvő utasforgalomra, a reptéren jövőre új check-in pultokat helyeznek üzembe az egyes terminálon, a kettes terminálon pedig egy teljesen új check-in pultsort állít üzembe.

A prágai repülőtér fejlesztési koncepciója

A jövő évben emellett várhatóan befejezik a B móló állóhelyeinek felújítását, és modernizálják két induló várótermét, valamint megkezdik a csomagosztályozó rendszer felújítását és kibővítését.

A napokban egy másik régiónkban működő reptér, Schwechat üzemeltetője is rekordról számolt be: a bécsi reptér idei forgalma a napokban lépte át a 25 millió utast – erről bővebben itt írtunk.

Právě jsme odbavili 1️⃣6️⃣ milionů cestujících! Už teď jsme tak překonali loňský rok, kdy jsme za celý rok odbavili…

Közzétette: Prague Airport – Letiště Praha – 2018. december 12., szerda