A Thai Airways vezetése elkezdte kidolgozni a cég rehabilitációs tervét: szeretnék növelni az üzemelési és kiegészítő bevételeket is, és bevásárolnának új generációs repülőgéptípusokból.

Bár részleteket csak decemberben hoznak nyilvánosságra, a légitársaság újonnan kinevezett vezérigazgatója, Sumeth Damrongchaitham elmondta, a cég már aláírta a szándéknyilatkozatot az Airbusszal egy karbantartási létesítmény létrehozásáról.

Airbus A350 XWB-t és Boeing 787 Dreamlinert már üzemeltet a Thai Airways (Fotó: AIRportal.hu)

Az aláírás hírére az amerikai Boeing is kifejezte érdeklődését a közös fejlesztések iránt, ezért a thaiföldi cég hamarosan nyilvános tendert hirdet, a végső partnert 2019 februárjában választják ki.

A kiválasztott repülőgépgyártónak mintegy 130 millió amerikai dollárt kell befektetnie a minden bizonnyal Bangkokban felépítendő hangár megvalósításába, ehhez a thai állam további 195 millió dolláros támogatást nyújt.

A légitársaság emellett hamarosan dönt az átszervezés kapcsán esedékes huszonhárom gépes flottabővítésről, amelynek részletes tervezetét a thai Nemzeti Gazdasági és Szociális Fejlesztési Tanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell még hagynia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Az új gépek vásárlása kulcseleme a Thai Airways átszervezési tervének, nélkülözhetetlen a légitársaság piaci potenciáljának megfelelő mértékű növeléséhez”
– mondta erről a cég elnöke a CH Aviationnek, miután a NESD visszadobta a szeptemberben benyújtott flottabővítési tervet.

A vezetés előtt jelenleg lévő, átgondolt terv főleg Airbus A320neo-k rendelését tartalmazza a regionális leányvállalat, a Thai Smile számára, de az anyavállalat is bevásárolna új generációs szélestörzsű típusokból, Airbus A330neo-ból, A350 XWB-ből, Boeing 787 Dreamlinerből, vagy akár 777X-sorozatból is.