Nem javul az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai viszony, elemzők szerint ennek egyik kárvallottja a Boeing, mert az ország a közeljövőben sem fogja újra engedélyezni a 737 MAX-et.

A South China Morning Post több szakértőt is megszólaltatott a témában, egybehangzó vélemények szerint a kereskedelmi kapcsolatok fejlődésére egyelőre szintén nincs sok remény.

Az amerikai repülőgépgyártónak már szinte semmi oka nincs reménykedni abban, hogy a kínai polgári légügyi hatóság (CAAC) záros határidőn belül feloldja a 737 MAX repülési tilalmát, erre egyébként a Boeing is csak a második félévben számít.

Forrás: Boeing

A pekingi Renmin Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora szerint az is kisebb csoda lenne, ha a Boeing megőrizné a jelenlegi pozícióját az országban, a termékek értékesítésének felfutására vajmi kevés esély látszik.

Pedig a Boeingnek nagy szüksége lenne a kínai vásárlókra, David Calhoun vezérigazgató legutóbb azt mondta, a távol-keleti ország adja majd a globális növekedés 25 százalékát a légiközlekedési iparágban. Emiatt sürgette is a Biden-adminisztrációt, hogy javítsa kereskedelmi kapcsolatait Kínával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A professzor azt is megjegyezte, hogy Kína minden országnál rigorózusabban ellenőrzi a polgári légiközlekedést, és komolyan veszi annak biztonságát.

Ha nem teljesen biztosak a 737 MAX-ban, akkor Kína talán soha nem fogja újra engedélyezni a típusváltozat használatát az országban.

Azt is elmondta, hogy ha a felek vissza is térnek a tárgyalóasztal mellé, akkor sem tűnik valószínűnek, hogy csökkentenék a vámterhet egyes termékek esetében.

Forrás: Boeing

Katherine Thai, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója ezt megerősítve korábban azt mondta: egyelőre vizsgálják, hogy a 2020 januárjában elfogadott kereskedelmi egyezményt mennyiben tartja be Kína, de egyelőre nincs napirenden a kommunista országgal való kereskedelem könnyítése.

Sukor Juszof, az Endau Analitics elemző cég alapítója a hongkongi lapnak azt mondta, mindenképpen közeledésre lenne szükség a két fél részéről, hogy javuljanak a kereskedelmi kapcsoltok, de Kína mindent el fog követni, hogy ellenálljon az amerikai nyomásnak.