A geopolitikai helyzet miatt mégsem indítja újra Toronto és Budapest közötti járatait az idei nyári szezonban az Air Canada.

A világjárvány lecsengésével fokozatosan újraépülő útvonalhálózata 2022-es nyári szezonra vonatkozó terveinek átszervezésére kényszerült a kanadai légitársaság, az utóbbi hetek eseményei következtében.

Közlésük szerint a bizonytalan geopolitikai helyzet hatással van a kelet-közép-európai régióban tapasztalható utazási keresletre, emiatt „meghozták a nehéz döntést” a Toronto és Budapest közötti szezonális járat újraindításának elhalasztásáról.

Fotó: AIRportal.hu

A cég február eleji bejelentése szerint háromosztályos fedélzeti berendezésű Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépei 2022 májusa és októberének vége között hetente három alkalommal repültek volna a magyar fővárosba, a nyári főszezonban egy irányban heti 894 férőhelyet kínálva.

Az Air Canada lapunkhoz eljuttatott közlése szerint a már jeggyel rendelkező utasokat a Star Alliance és egyéb partner-légitársaságok – átszállásos – járataira foglalják át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Canada a leánycége, a Rouge Boeing 767-300ER repülőgépeivel utoljára a 2019-es nyári menetrendben közlekedett Ferihegyre, a szezonális járat visszatérése 2020-ban is szerepelt a tervekben, de a járvány miatt ez nem jött létre.

Amint korábban megírtuk, a szabadidős légitársaság 2020 tavaszán megvált flottájának 30 százalékától, köztük a szélestörzsű Boeing 767-esektől is, ezért az Air Canada azt tervezte, hogy a gerinchálózatán repülő, saját Boeing 787-9 Dreamlinereivel indítja újra nyári, szezonális járatait Budapestre.

A kanadai légitársaság az első, amely konkrétan a geopolitikai helyzetre hivatkozva mondta le budapesti járatindítási terveit, de a háború miatt már a Ryanair is átszervezést hajtott végre a ferihegyi menetrendjében.

A visszaeső keresletre hivatkozva a brit Jet2 a napokban bejelentette, hogy leállítja az összes lengyelországi járatát, de meglévő és újrainduló budapesti útvonalaival kapcsolatban nem tett ilyen bejelentést.