Azonnali javítást kért az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az Airbustól az A350-900-as típusra, mivel egy hiba robbanáshoz is vezethet.

Fotó: Airbus Industries

Az AP hírügynökség szerint az üzemanyagtartályokban lévő egyik hidraulikai rendszer folyadékával van probléma, az ugyanis kontrollálhatatlanul túlhevülhet, a jelenség pedig a levegő-üzemanyag keverék berobbantásához vezethet a tankban.

Az EASA közölte ugyanakkor, hogy az Airbus már elkészítette a hibát megoldó szoftverfrissítést, amelyet csütörtökön adnak ki és minden érintett gépen kötelező végrehajtani. A hiba az A350-941-es típusokat érinti.

Nem ez az első probléma az Airbus legújabb szélestörzsű típusával. Az EASA jelzése szerint az elektronikai rendszereket 149 órás ciklusokban újra kell indítani. A tapasztalatok szerint ha ennél tovább tartják megszakítás nélkül áram alatt a repülőgép rendszereit, akkor a repülési funkciókat irányító elektronikai és számítógépes rendszereknél problémák léphetnek fel, például bizonyos rendszerek között megszakadhat a kommunikáció.

A hatóság ezek alapján kijelentette, hogy a problémák akár egyes rendszerek és funkciók részleges, vagy teljes működésképtelenségéhez is vezethetnek. Korábban hasonló problémák jelentkeztek a Boeing 787-es és az Airbus A380-as egyes részegységeinél is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.