Az Észak-Maliban található Gao Nemzetközi Repülőtér közelében balesetet szenvedett és kigyulladt egy Iljusin Il-76-os szállítógép.

A baleset szombaton délelőtt a Niger folyó mellett fekvő Gao város nemzetközi repülőterének közelében, a 2500 méter hosszú, 06L jelű futópálya végétől néhány száz méterre történt.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint a repülőgép a reptér körül vezető út melletti, meredek lejtésű rézsű utáni bokros-fás területen állt meg. Az Il-76-os a baleset következtében több darabra tört és ki is gyulladt.

Helyi értesülések szerint a baleset a leszállást követően történt, azaz a repülőgép nem tudott megállni a pálya végéig és túlfutott. Ugyanezen források szerint a repülőgép a TZ98-as azonosítójú példány volt, később a helyi hatóságok azt közölték, hogy a gép az ország fegyveres erejéhez tartozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyelőre még azt sem tudni, hogy hányan tartózkodtak a repülőgép fedélzetén, illetve a sorsuk sem ismert.

Más források ezzel szemben arról számoltak be, hogy a baleset a felszállás közben történt, illetve nem zárható ki, hogy a gépet lelőtték. Egyes portálok azt írták, hogy az Il-76-os a fehérorosz Ruby Star gépe volt, és az orosz Wagner-csoporthoz tartozott, de ezt később cáfolták. A több helyen említett, EW-412TH lajstromjelű példány például Isztambulban volt az esemény időpontjában. A baleset pontosan egy hónappal azt követően történt, hogy a Wagner-csoporthoz tartozó Embraer EMB-135BJ Legacy 600 típusú üzleti repülőgép Moszkva közelében lezuhant.

Frissítés: később a leszállásról készült felvétel is megjelent a közösségi médiában: