Az ír fapados légitársaság 1,1 millió aláírást gyűjtött beadványához az Európai Bizottságnak, amelyben azEU légiközlekedését megnehezítő sztrájkok miatt a testület közbelépését követelik.

A légitársaság közleménye szerint felszólítja az Ursula von der Leyen vezette testületet, hogy tegyen eleget a több mint 1,1 millió uniós utas petíciójának, és követelje meg az összes tagállamtól, hogy a légiforgalmi irányítók sztrájkjai idején biztosítsák a légterükön átrepülő járatok zökkenőmentes közlekedését, hasonlóan a Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban már érvényes szabályokhoz.

A Ryanair a sztrájkjog tiszteletben tartása mellett azt szorgalmazza, hogy abban az esetben, ha a nemzeti léginavigációs szolgáltatók munkabeszüntetése idején járatok törlésére kerül sor, akkor az adott tagállamba érkező vagy onnan induló belföldi és rövid távú, ne pedig az átrepülő járatokat érintse.

Forrás: Ryanair

Emellett azt követelik, hogy sztrájkot megelőzően 21 nappal kelljen előzetes értesítést kiadni, valamint a feleket kötelezzék arra, hogy a sztrájk előtt tárgyalásos úton, közvetítő segítségével próbálják meg rendezni a munkaügyi konfliktust. Amennyiben mindezek ellenére sor kerül az akcióra, akkor 72 órával annak kezdete előtt kelljen bejelenteni a részt vevő dolgozók arányát.

A fapados légitársaság közlése emlékeztet arra, hogy 2023 első öt hónapjában 57 olyan nap volt, amikor sztrájkoltak a légiforgalmi irányítók, ami tízszer több, mint 2022-ben, emiatt a légitársaságoknak több ezer járatot kellett törölniük. Az élenjáró francia sztrájkok miatt aránytalanul sok olyan járatot is törölni kellett a cég szerint, amely csak átrepült volna az ország légterén, mert az ottani törvények a belföldi és rövid távú útvonalakra határoznak meg minimális szolgáltatási szintet, míg az átrepülőket nem védik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.