Átvette első Boeing 747-8F áruszállító repülőgépét a Qatar Airways Cargo,  bejelentette, hogy a korábbi, meg nem erősített információkkal egybehangzóan két példányt rendelt a típusból. A cég továbbá négy Boeing 777-300ER típusú utasszállító repülőgéppel bővíti flottáját. Jelenlegi listaárakon számolva a két cargo és négy utasszállító gép értéke 2,16 milliárd amerikai dollár. A megrendelés nem új, de eddig a felek nem fedték fel a megrendelő kilétét. A légitársaság mégis átveheti korábban minőségi kifogások miatt lemondott, négy A350-esét is.

Forrás: Boeing

A légitársaság áruszállító divíziójának első Boeing 747-8F gépét a Qatar Airways csoport vezérigazgatója, Akbar Al Baker vette át az amerikai gyártó everetti üzemében.

Al Baker beszédében hangsúlyozta, hogy a Qatar Airways Cargo jelenleg a harmadik legnagyobb áruszállító légitársaság a világon, azonban a vezérigazgató és a cég ambíciói szerint az elsőszámú szereplővé kívánnak válni a légiáru-szállító piacon.

A vezérigazgató kilátásba helyezte, hogy további példányokat is rendelhetnek a jövőben az óriás-áruszállító típusból.

Amint arról korábban beszámoltunk, a környező országok részéről, idén júniusban Katar ellen életbe léptetett blokád és az azzal együtt járó légtérzár komoly hatással volt az ország turizmusára, a dohai átszálló forgalomra és a Qatar Airways működésére is, cég áruszállító üzletágát azonban megerősítette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szárazföldi és tengeri blokád miatt ugyanis Katar csak légi úton (bár ott is jelentősen korlátozott útvonalhasználattal) tud árut szállítani az országba. A Qatar Airways utasszállító (belly cargo) és dedikált áruszállító repülőgépein a blokád óta jelentősen gyarapodott a szállított élelmiszer, gyógyszer és egyéb áruk mennyisége, Al Baker elmondása szerint 160%-kal nőtt a légitársaság cargo-forgalma.

A vezérigazgató a gép átadását és az ünnepélyes szalagvágást követően, a hivatalos beszédek és ceremónia végeztével látszólag spontán és „műsoron kívül”

magához ragadta a mikrofont és a tőle megszokott kemény szavakkal és egyenességgel az első Boeing 747-8F gépüket Katar népének ajánlotta.

Mint elmondta, a gép a légitársaság ajándéka az ország népének és hitet tett az emír (akinek képét a Boeing hatalmas cargo-ajtajára is felfestették) és politikája mellett, valamint elítélte a környező országok blokádját.

A légitársaság első 747-8F gépe a Qatar Airways Cargo húsz szélestörzsű áruszállító repülőgépet számláló flottájához csatlakozik. A második példányt még idén novemberben átveszi a cég a tervek szerint.

A Boeing 747-8F repülőgép 16%-kal több árut tud szállítani a korábbi -400-as változatnál, miközben az üzemeltetési költségei alacsonyabbak és környezetkímélőbb is elődjénél.

A Qatar Airways jelenleg csaknem 100 darab szélestörzsű Boeing repülőgépet üzemeltet és több mint száz amerikai gyártmányú gépre van még megrendelése. Mint ismert A Qatar Airways volt az első Dreamliner-üzemeltető a közel-keleten, a légitársaság lesz a 777X indító légitársasága, továbbá húsz darab 737 MAX gépre is rendelkeznek megrendeléssel. A most bejelentett négy darabos 777-300ER megrendeléssel tizenhárom darabosra nőtt a Qatar Airways 777-300ER változatra szóló megrendeléseinek száma.

Átveheti négy, korábban lemondott A350-esét a Qatar Airways

A Reuters információi szerint a Qatar Airways mégis átvenné azt a négy darab A350-900-as repülőgépet, melynek átvételétől korábban az Airbus beszállítóinak minőségi hibái és késése miatt júliusban elállt a légitársaság.

A légitársaság és a gyártó megállapodásának értelmében

a Qatar Airways a közeljövőben mégis átveszi azt a négy, összesen listaárakon 1,2 milliárd dollár értékű, már teljesen elkészült példányt, melyek a cég festésében Toulouse-ban letárolva várják sorsukat.

A Reuters információit egyik fél sem erősítette meg.

Fotó: AIRportal.hu