Három, korábban a Singapore Airlines flottájában üzemelő Boeing 777-200-as repülőgépet állíthat forgalomba a LOT Polish Airlines a következő hónapokban, a légitársaság nem akarta kommentálni az értesülést.

Fotó: AIRportal.hu

A lengyel Pasazer.com nem hivatalos információi szerint a légitársaság megkezdte a személyzetek felkészítését a Boeing 777-es típus üzemeltetésére.

A triplahetesek a Singapore Airlines flottájából érkezhetnek, amely az Airbus A350-900-asok és a Boeing 787-10 Dreamlinerek átvételével párhuzamosan vonja ki flottájából a típust.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a 777-es melyik változatáról van szó, de a portál információi szerint a 777-200-as és a megnövelt hatótávolságú 777-200ER is lehetséges.

A rynek-lotniczy.pl információi szerint a LOT a Boeing Capital Corporation (BCC) tulajdonában lévő Boeing 777-200ER repülőgépeket bérelhet, amelyből az első átfestése már megkezdődött a lengyel cég színeibe. Az első 271 utas szállítására képes (26 business és 245 turista) repülőgép júniusban állhat forgalomba a LOT-nál és három évre bérelheti a cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vélhetően a LOT-nak – amennyiben a légitársaság hosszabb távon számít a gépekre – meg kell változtatnia a fedélzet kialakítását, hogy az jobban alkalmazkodjon a meglévő Dreamlinerek székezéséhez, amelyeken van premium economy osztály is.

A portál megkereste a LOT sajtóosztályát az értesüléssel kapcsolatban, a légitársaság szóvivője cáfolta, hogy jelenleg a Boeing 787-es típus mellett más szélestörzsű típusra is képeznének ki személyzeteket. Hozzátette: spekulációkat ezzel kapcsolatban nem kívánnak kommentálni. Ugyanakkor a szóvivő elmondta, hogy folyamatosan figyelik a piacot, hogy milyen repülőgéptípusok állnak rendelkezésre, a cég szakemberei számos lehetőséget elemeznek a fejlesztési elképzelésekhez.

A portál hozzáteszi, hogy hosszabb távon logikus döntés lenne a LOT részéről a 777-esek bérlése, mert ezekkel kiválthatnák a meglehetősen drágán, wet-lease alapon (azaz személyzettel, karbantartással, biztosítással együtt) bérelt, belga Airbus A340-300-asokat. A 2020 októberéig az Air Belgiumtól bérelt két darab négyhajtóműves repülőgép fedélzeti berendezése sem ideális a LOT számára.

A légitársaság a Boeing 787 Dreamlinerek Rolls-Royce Trent hajtóműveinek problémái miatt kénytelen nélkülözni több repülőgépét is, ezért az elmúlt két évben is és idén is gépbérlésre kényszerült.

A LOT 2013-ban már használt Boeing 777-eseket, amelyeket a portugál Euro Atlantic Airways-től bérelt, amikor a légitársaság kénytelen volt nélkülözni Dreamlinereit a típus lítium-ion akkumulátorainak tűzeseteit követő repülési tilalom miatt.