Nem garantált a munkahelyek megtartása a brazil Embraernél a Boeing-ügylet kapcsán, ezért a szakszervezetek a kormánytól várják, hogy vétózza meg a felvásárlást.

Forrás: Boeing

Nem sikerült elérnie az Embraer munkavállalóit képviselő szakszervezeteknek, hogy a repülőgépgyártó garanciát vállaljon az összes jelenleg létező munkahely megtartására, ha létre jön a július elején bejelentett Boeing-felvásárlás – adta hírül a Reuters.

Mint arról korábban beszámoltunk, a brazilok július elején írtak alá egy szándéknyilatkozatot az amerikai gyártóval, mely szerint az Embraer kereskedelmi típusait a továbbiakban közösen, vegyesvállalati formában gyártják, fejlesztik és forgalmazzák.

A Boeing 3,8 milliárd amerikai dollárért juthat hozzá a vegyesvállalat részvényeinek 80%-ához. A megállapodás véglegesítése a hatósági jóváhagyások függvényében 2019 év végére várható.

A vegyesvállalat irányításának székhelye – beleértve a vállalat elnökét és vezérigazgatóját is – Brazíliában lesz a megállapodás szerint, az új vállalat menedzsmentjét a Boeing nevezi ki, a vezetők közvetlenül a Boeing felé jelentenek. A tervek szerint az Embraer gyártósora a Boeing egyik gyártó és ügyféltámogató központjává válik és teljesen integrálják a Boeing gyártási és beszállítói rendszerébe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakszervezetek pénteki közleménye szerint az Embraer vezérigazgatója, Paulo Cesar de Souza e Silva azt mondta egy Sao Pauloban tartott találkozón, hogy
nem tudják garantálni az összes munkahely megtartását.

A szakszervezetek előrejelzése szerint az Embraertől mintegy 300 dolgozó elbocsátását tervezik idén, ezért
nyomást kívánnak gyakorolni a brazil kormányra, hogy az vétózza meg az ügyletet.

Fotó: Embraer