Egy olyan innovatív döntéstámogató technológia tesztelésébe kezdett az Emirates, amely extrém téli időjárás esetén is segíti a műveletkezelés hatékonyságának és a repülés biztonságának további javítását. A környezeti és ipari mérések terén piacvezető finn szolgáltatóval, a Vaisalával együttműködve az Emirates Koppenhágában és Chicago-ban vizsgálja a téli időre kifejlesztett CheckTime döntési rendszert – közölte lapunkkal a légitársaság.

Forrás: Emirates | © AIRportal.hu

Forrás: Emirates

A CheckTime precíziós időjárási szenzorok segítségével számos tényező, így a hőmérséklet, a szél és a csapadéktípus valós idejű mérési adatai alapján pontosan képes megbecsülni, hogy az aktuális időjárási körülmények milyen hatást gyakorolnak a repülőgép jégtelenítő és jégmentesítő rendszereire.

Az így kapott eredmények az ACARS rendszeren keresztül jutnak el a pilótákhoz. A CheckTime így leváltja azt a manuális eljárást, amelynek során a pilótáknak hatástartam-menetrendek, információs diagramok és időjárási megfigyelések kombinációját kellett vizsgálniuk annak érdekében, hogy megbecsüljék a jégtelenítő és jégoldó folyadékok mennyiségét, valamint meghatározzák az időt, amelyen túl az adott időjárási körülmények között a repülőgép már nem szállhat fel.

A nehézkes manuális procedúra helyett egy precíz, automatizált döntéstámogató technológia segít a jégoldó és jégtelenítő folyadékok pontos követelményeinek meghatározásában. Ennek köszönhetően az Emirates pilótái jobban koncentrálhatnak egyéb nélkülözhetetlen biztonsági- és repülésirányítási tényezőkre, amikor felkészítik a repülőgépet az extrém időjárási körülményekre.

A CheckTime tesztállomásaiként Koppenhágát és Chicago-t választották, ahol gyakoriak a kedvezőtlen időjárási viszonyok. A döntésben továbbá szerepet játszik, hogy a városokat A380-as és B777-es gépek szolgálják ki, így az Emirates a teljes flottáján tapasztalatot tud szerezni a téli időre kifejlesztett CheckTime döntéstámogató rendszerről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első tesztek során az Emirates párhuzamosan használta a CheckTime rendszert és a meglévő, hideg időjárásra vonatkozó manuális műveleteket az eredmények vizsgálata és megerősítése érdekében.

Az Emirates modern, hatékony üzemanyag-felhasználású szélestörzsű repülőgépeivel az iparág legfiatalabb és legkorszerűbb flottáját működteti. Az együttműködő partnerek és a különböző technológiákba történő befektetések lehetővé teszik, hogy a légitársaság a legminimálisabb környezeti hatással, a biztonságot illető kompromisszumok nélkül nyújtson egy magasabb fokú utasélményt.

A CheckTime döntéstámogató rendszer amellett, hogy segíti a pilótákat, hogy a téli időjárási körülmények között is a legjobb döntéseket hozzák, további környezeti előnyökkel is jár. A felszállás előtt szükséges mennyiségű és koncentrációjú jégoldó és jégtelenítő folyadékok pontos becslésével megakadályozza e folyadékok többlethasználatát. További előnye például a csökkentett földi jármű-aktivitás következtében létrejövő kisebb és a repülőgép-hajtóművekből származó alacsonyabb kibocsátás, mivel kisebb annak a valószínűsége, hogy a repülőgépet újra jégtelenítő folyadékkal kell kezelni.

Az Emirates Koppenhágában és Chicago-ban a jelenleg tartó téli időszak végéig folytatja a CheckTime döntéstámogató rendszer tesztelését. A CheckTime további, az Emirates hasonlóan hideg időjárási körülményekkel működő állomásaira való bővítését a teszteredmények teljes és átfogó elemzése fogja megelőzni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!