A versenytársak és a növekvő üzemanyagár kihívást jelentenek, de az Aegean Airlines vezérigazgatója bizakodó az idei évre tekintve. A görög légitársaság pénzügyi jelentése szerint csökkent az első félévi adózott veszteség tavalyhoz képest, a cég az utasok számát pedig növelni tudta.

Az utasok száma emelkedett, de a költségek is nőttek (Fotó: Aegean)

Közzétette az idei első féléves pénzügyi eredményeit az Aegean Airlines, a cég honlapján közölt jelentés szerint a tavalyi azonos időszakhoz képest 31 százalékkal, mintegy 20 millió euróról 13,8 millióra csökkent az adózott veszteség.

Bár a bevételt 1 százalékkal 456 millió euróra növelték, a kiadások közül a két legnagyobb tétel (a kerozin és a bérek) 11 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi szintet.

Az utasok számát 7 százalékkal 5,9 millióra növelte a cég. Ezen belül a nemzetközi jegyet váltók száma 8 százalékkal mintegy 3,3 millióra bővült, a belföldi utasoké pedig 5 százalékkal körülbelül 2,7 millióra.

Az átszállóforgalom az athéni központjukon keresztül 13 százalékkal növekedett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járatok átlagos töltöttsége szintén javult, 2,5 százalékkal 81,7 százalékra emelkedett.
Dimitrisz Georgiannisz vezérigazgató a Flightglobal szerint az eredményeket a kiszolgálás minőségének javításával, a konzervatív, megfontolt növekedéssel és a járathálózat bővítésével magyarázta.

Kitért arra is, hogy a versenytársak kapacitásnövelése és az emelkedő üzemanyagárak továbbra is kihívást jelentenek, ezt pedig csak részben tudják ellensúlyozni fedezeti ügyletekkel (hedginggel).

Szavai szerint a turisták érdeklődése Görögország iránt folyamatosan növekszik, de alapvetően szezonális jellegű. A harmadik negyedévre pozitívan tekint, ez az időszak erősen meghatározza az egész éves teljesítményt (hiszen ez a nyári nyaralószezon).

Amint megírtuk, mindeközben az Aegean flottacserére készül, a nyáron véglegesítették összesen 30 új generációs, A320neo-típuscsaládba tartozó repülőgép megrendelését.

Cikkünk korábbi változatában, a Flightglobal.com alapján azt írtuk, hogy növekedett a veszteség, de ez a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti üzemi eredményre igaz (az úgynevezett EBITDA mutatóra). A tényleges veszteség végül – a pénzügyi műveletek megnőtt bevételei miatt is – kisebb lett a tavalyinál. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk.