A Bahrein-ben rendezett légiszalon első napján jelentette be a légitársaság, hogy a flotta-megújítási és expanziós programja keretében korábbi megrendelései módosításáról, bővítéséről egyezett meg mind az amerikai Boeing, mind az európai repülőgép gyártóval, az Airbusszal.

A320neo a Gulf Air festésében. (Grafika: Airbus) | © AIRportal.hu

A320neo a Gulf Air festésében. (Grafika: Airbus)

A légitársaság vezérigazgatójának, Maher Salman Al Musallam-ak a bejelentése szerint a Gulf Air a korábban beharangozott 12-16 darab közötti Boeing 787-8 megrendelése helyett 16 darabot rendel a hosszabbik törzsű, 787-9 Dreamliner-ből.

A megrendelés értéke listaáron számítva 4,2 milliárd dollár. A finanszírozási konstrukciót és a hajtómű-választást azonban később hozza nyilvánosságra a cég.

A 16 darabos Dreamliner megrendeléssel egyidejűleg a bahreini nemzeti légitársaság korábbi

6 darab Airbus A330 szóló megrendelési szándékát visszamondta és a szélestörzsű Airbus-ok helyett inkább a keskenytörzsű A320neo család repülőgépeiből rendel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég a 2012-ben bejelentett 10 darab A320neo-ra szóló rendelését összesen 29 darabosra módosította, melyből 12 darab A320 neo, 17 darab pedig a nagyobb utas-befogadóképességű A321neo repülőgép lesz.

A Gulf Air jelenleg kizárólag Airbus-okból álló, 28 darabos repülőgépflottát üzemeltet. A cég gépparkjában a keskeny törzsű A320 és A321 repülőgépek mellett 6 darab hosszú távú járatokat teljesítő A330-200-as repülőgép üzemel.

A mostani megrendelésekkel azonban megszűnik a tisztán Airbus flotta és a szélestörzsűek tekintetében a légitársaság visszatér a Boeing-hez. A cég korábban is üzemeltetett szép számban Boeing szélestörzsűeket, abból ia a Boeing 767-300ER típust.

A cég a széles törzsű repülőgépparkját így a Boeing kompozit típusára, a Dreamliner-re építi a jövőben, a keskeny törzsűek azonban maradnak az európai gyártó gépei, az új generációs hajtóművekkel ellátott neo-típusok.

A321neo a Gulf Air festésében. (Grafika: Airbus) | © AIRportal.hu

A321neo a Gulf Air festésében. (Grafika: Airbus)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!