Megsérült az Aeromexico egyik Boeing 737-esének orrkúpja leszállás közben Tijuana térségében. Egyes hírek szerint drónnal ütközött a repülőgép, azonban erre egyelőre nincs bizonyíték. 

A Twitteren keringő képek és információk szerint az XA-ADV lajstromjelű, 18 éves Boeing 737-800-as Guadalajarából repült Tijuanába, az út szinte az utolsó percekig teljesen eseménytelenül telt.

A repülőgép a tijuanai repülőtér 09-es jelű futópályájának megközelítése közben ütközött valamivel, ami a fotók tanúsága szerint behorpasztotta és be is törte az orrkúpot.

Bár egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, a helyi sajtó úgy értesült, hogy a megközelítés utolsó szakaszában egy drón rongálta meg a 737-est, amely az ütközés után gond nélkül földet ért a légikikötőben.

Ugyanakkor ismert olyan eset is, amikor az orrkúp strukturális meghibásodása, vagy anyaghibája miatt következett be hasonló sérülés, és semmilyen ütközés nem történt. Ilyen volt 2017-ben a LAM Boeing 737-esének ügye is, amikor először madár-, vagy drónütközésre gyanakodtak a szakemberek, később azonban kiderült, hogy „csak” az orrkúp anyaghibája okozta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt időszakban egyre többször érkezik arról jelentés, hogy kereskedelmi repülőgépek drónnal ütköztek. Mi is idéztünk egy tanulmányt, amely szerint egy kisgépben is mekkora károkat okoz, ha egy ekkora, viszonylag könnyű eszközzel találkozik: egy Mooney-val elvégzett kísérletben a drón lyukat ütött a szárnyába.

Több videó is felkerült már a netre, amelyeket fel-, vagy leszálló gépekhez veszélyesen közel kerülő drónokkal készítettek.

Mint arra a HungaroControl a múlt hónapban Budapesten tartott konferenciáján is felhívta a figyelmet, a szakma egyre inkább érzi a drónszabályozás hiányát, amely egyre nagyobb problémát fog okozni, ahogy ezen eszközök száma drasztikusan emelkedik.

Előrejelzések szerint Magyarországon 2025-re naponta 27 ezer (!) drónrepülést hajthatnak végre, annyit, amennyi kereskedelmi repülőjárat ma közlekedik Európában. A következő hat-hét évben 10 millióra emelkedhet a drónok száma, az iparág forgalma csak Magyarországon 72 milliárd forint lehet.