Az európai fapadosok étel- és italárainak összehasonlítása után most a fedélzeti duty-free termékek árait hasonlítottuk össze. Valóban megéri a repülőgép fedélzetén vásárolni? Melyik fapados kínálja a legdrágábban illetve a legolcsóbban a parfümöt, órát, pénztárcát, vagy éppen repülőgépmodellt?

Duty-free termékeket nem csak a repülőterek boltjaiban, hanem a légitársaságok gépeinek fedélzetén is vásárolhatunk (már ahol van még ilyen szolgáltatás).

Ezek a termékek vámmentesek, ebből kifolyólag olcsóbbnak kellene lenniük, mint a drogériában, vagy más hasonló boltokban kapható társaik.

Ugyanakkor a fapados légitársaságok profitorientált vállalatok, amelyek egy instant kávéért képesek 2-3 eurót is elkérni, így előfordulhat, hogy a duty-free termékek annyira nem is olcsók, mint azt elvárhatnánk.

Nyolc európai fapados légitársaság (Wizz Air, Ryanair, Easyjet, Eurowings, Transavia, Jet2.com, Vueling és TUIfly) duty-free árait hasonlítottuk össze öt különböző termékkategóriában: parfüm, kozmetikai cikk, óra, pénztárca, repülőgépmodell.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A duty-free árakat nehezebb összehasonlítani, mint a fedélzeti étel- és italárakat, mivel kevés teljesen egyforma termék van: míg az összes fapados fedélzeti menüjében találhatunk kólát, vizet, vagy kávét, a duty-free termékek között egyetlen olyan sincs, amely mindegyik vizsgált légitársaságnál előfordult volna. Ehelyett olyan termékeket kerestünk, amelyek legalább négy légitársaság katalógusában benne vannak. A termékek online fellelhető árát is feltüntettük a táblázatban.

Okos pénztárcát szinte az összes fapados fedélzetén vásárolhatunk (forrás: Eurowings)

Az egyik leggyakrabban előforduló termék az Ögon márkájú okos pénztárca volt, amely a Ryanairen és Wizz Airen kívül mindegyik légitársaságtól megvehető, de leginkább a Transaviatól éri meg beszereznie annak, aki erre vágyik.

Annyi bizonyos, hogy bármelyik légitársaságtól is vesszük meg, spórolunk rajta pár eurót, hiszen olcsóbb a termék a fedélzeten, mint a márka hivatalos honlapján. 

A Clinique All About Moisture csomag szintén hat légitársaság katalógusában található meg, ára 32-45 euró között változik. Kereskedelmi forgalomban nem találtuk meg ezt a csomagot, csak az egyes termékeket külön-külön – valószínű, hogy csak duty-free változatban vásárolható meg a csomag. 

Forrás: Transavia

A NUXE olaj egy másik népszerű kozmetikai cikk, amely több fapados katalógusában is megtalálható, ezt a terméket azonban nem éri meg a repülőjáratokon megvásárolni, mivel a boltokban jóval olcsóbb.

A nyolcból öt fapadosnál találtunk Tommy Hilfiger-órát, az Easyjetnél ez kifejezetten drága volt, de három fapadosnál piaci ár alatt lehet megvenni. 

Jellemzően a parfümökből a legszélesebb a kínálat a fedélzeti magazinokban: a 1 Million by Paco Rabanne férfi parfüm öt fapados fedélzetén is megvásárolható, a Ryanairnél nagyon jó áron, amely majdnem fele a drogériás árnak. 

Ez a legnépszerűbb férfi parfüm a fapadosok fedélzetén (forrás: Ryanair)

Az Yves Saint Laurent Black Opium nevű női parfümjét is megvizsgáltuk, ez volt az egyik leggyakrabban előforduló női illatszer a fapadosoknál.

Viszont így is csak négynél találtuk meg, van olyan légitársaság, amelynél nincs. Ennél a Ryanair nyerte meg az ár-csatát, de az is elmondható, hogy az illatszert forgalmazó összes fapados fedélzetén olcsóbb, mint a földi boltok polcain.

A legutolsó termék, amely több diszkontnál is megvásárolható, az az Egyptian Magic arckrém. 75 ml-es változata a Jet2-nál a legolcsóbb a maga 28,5 eurójával, kereskedelmi forgalomban legolcsóbban 33 euróért vehető meg az 59 ml-e változata, tehát ezt is megéri repülő fedélzetén beszerezni.

A fedélzeti modell mindenhol 10 euró

Repülőgépmodellt is árusítanak a fapadosok fedélzetén és úgy tűnik, ezek ára fixen 10 euró. A fedélzeti modellek általában 1:200-as méretű, műanyag, összeilleszthető, úgynevezett snap-fit modellek. Természetesen minden légitársaság fedélzetén a saját arculatú és az adott cég flottájában szolgáló géptípus vásárolható meg.

A termékek általában a közepes, vagy jobb minőségű szinthez sorolhatók a snap-fit kategóriában. Azt viszont nem árt ellenőrizni, hogy a modell minden alkatrésze benne legyen a csomagban, vagy például ne két jobb oldali szárny legyen benne.

A táblázat alapján megállapítható, hogy a Ryanair és a Transavia duty-free árai a legvonzóbbak, míg egyértelműen az Easyjet-nél vásárolhatunk a legdrágábban vámmentes termékeket.

A fedélzeten ugyanakkor még mindig olcsóbban juthatunk hozzá a termékek nagy részéhez, mint a megbízható online boltokban, ezért az ajándékvásárlást – az étkezéssel ellentétben – érdemes utazásig halogatni.