A Verdi szakszervezet egész napos figyelmeztető sztrájkot hirdetett a német főváros repülőterén, emiatt az összes járatot törölték szerdán, két budapesti is érintett.

A Berlin-Brandenburg (BER) nemzetközi repülőtéren a földi kiszolgálók, a biztonsági személyzet és a repülőtér üzemeltetőjének dolgozói is részt vesznek a szerdára meghirdetett munkabeszüntetésben, amelyet a Verdi szakszervezet a munkabérek havonta 500 eurós emelése érdekében szervezett.

A kollektív szerződésről folytatott egyeztetés mintegy 6000 dolgozót érint a repülőtéren, a bérek mellett vita van a túlórákért, valamint az éjszaka, a munkaszüneti és az ünnepnapokon végzett munkáért járó pótlékok szabályairól is – írta az aero.de a DPA hírügynökség beszámolója alapján.

A repülőtérüzemeltető közleménye és a kiadott hivatalos NOTAM szerint a sztrájk miatt január 25-én, szerdán a hajnali óráktól éjfélig csak a mentő, a betegszállító és a katonai, valamint a vészhelyzetben lévő légijárművek használhatják a repülőteret az előre tervezett kormányzati járatok mellett.

A repülőtér közlése szerint 300 fel- és leszállást terveztek szerdán, a járatokon mintegy 35 ezer utassal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Berlin Brandenburg Airport

A légikikötő járatinformációs oldalán kedd reggel látható adatok szerint a szerdai járatok jelentős részét már délelőtt törölték a légitársaságok, egyes cégek viszont csak a kedd esti órákra törölték járataikat.

Budapest és Berlin között a Wizz Air és a Ryanair üzemeltet 1-1 járatpárt az érintett napon, utóbbit (FR 3306/3305) már délelőtt törölt státuszúnak mutatta a repülőtér oldala.

Frissítés: a délutáni órákban a Wizz Air is törölte a Budapest és Berlin közötti járatpárt!