Közel egymillió-százezer utas fordult meg 2022 ötödik hónapjában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez már csak 22 százalékkal marad el a járvány előttitől. 

A magyar főváros légikikötőjében 1 095 597 utast regisztráltak idén májusban.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Az üzemeltető közlése szerint ez már csak 22 százalékkal marad el a járványt megelőző 2019. májusitól. Tájékoztatásuk alapján a kezelt árumennyiség idén májusban 15 650 tonna volt, ami 304 tonnával, 2 százalékkal több, mint tavaly ugyanilyenkor.

Az elmúlt két hónapban Ferihegy légiáru-forgalma csak néhány százalékkal haladta meg a tavalyi rekordév számait, azaz az idei első negyedévben tapasztalt kiugró növekedés megtört.

Az elmúlt 12 hónap összesített árumennyisége a budapesti reptéren elérte a 195 803 tonnát, amely újabb rekordnak számít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a minap áprilisról adott ki jelentést, e szerint globálisan és azon belül Európában a világátlagnál is nagyobb mértékben csökkent az árumennyiség, valamint a kereslet a légiáru-szállítás piacán, amit a kínai covid-korlátozások, valamint az ukrajnai háború hatásaival magyaráznak.

Forrás: Budapest Airport

A Liszt Ferenc reptéren 8908 le- és felszállást regisztráltak múlt hónapban, amely 17 százalékkal marad el a 2019. májusi adathoz viszonyítva.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

Bár 2020 erősen indult, márciustól, a világjárvány miatt elrendelt utazási korlátozások következtében jelentős mértékben lecsökkent a forgalom, a reptér mindössze 3 millió 859 ezer utast regisztrált a járvány első évében.

Rendkívül alacsony utasforgalommal indult a tavalyi év is, az első félévben alig több mint hatszázezer utast kezelt a Liszt Ferenc-repülőtér, a második félévben viszont már több mint négymillióan vették igénybe a légikikötőt, így az éves forgalom 2021-ben 4 millió 622 ezer volt.

Az idei év első három hónapjában viszont már összesen 1 979 648 utast kezeltek Ferihegyen, ami 37 százalékkal marad el a járvány előtti, 2019-es első negyedév eredményétől, a 2021 első negyedévi forgalomhoz képest pedig tízszeres lett a növekedés.