Értékesítette összesen 23 darab Airbus A320-as típuscsaládba tartozó repülőgépét az Easyjet, hogy növelje készpénzállományát, de vissza is bérelte őket.

A légitársaság a Reuters híre szerint mintegy 771 millió USA-dollár készpénzhez jut az ügylet révén. A napokban öt, szinte új A321neo eladásáról állapodtak meg, ezzel az eladás-visszlízing program véget ért, de a légitársaság arra figyelmeztetett, hogy szükség esetén újabb lépéseket tesznek majd.

A most értékesített Airbus A321neókat a kínai hátterű Bocomm lízingcég egyik leányvállalata vette meg.

Az Easyjet egyik A320neója (Forrás: Airbus)

Az ügylet része annak a több hónapja tartó folyamatnak, amelyben a brit fapados légitársaság minden módon megpróbálja szabad készpénzállományát szinten tartani vagy növelni, hogy túlélje a járvány okozta válságot.

Mint arról korábban beszámoltunk, a válságban az új gépek átvétele elég nehézkes, mivel a bankok nem szívesen helyeznek most ki hiteleket, pláne nem repülőgépekre, de a légitársaságoknak nincs annyi tőkéje, hogy egyedül finanszírozzák a beszerzést, a tőkepiacok pedig nem elérhetők. Maradtak tehát a lízingcégek, amelyek egyelőre hajlandók belemenni az eladás-visszlízing konstrukcióba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek lényege, hogy a repülőgépet a gyártótól a légitársaság veszi át, amely ugyanazon az áron, vagy akár drágábban is eladja egy lízingcégnek, és tőle 5-10 évre visszabérli. Ezzel egyrészt növelhető a szabad készpénzállomány, másrészt a gép tulajdonlásával járó költségeket és kockázatokat is átterhelik másra.

Ezzel a lehetőséggel élt a Wizz Air is, legutóbb 6 Airbus A321neót szereztek be ilyen konstrukcióban.