Nem választották újra tagként Oroszországot szombaton az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének (ICAO) kormányzótanácsában.

A szervezet montreali közgyűlésén Oroszország nem kapott elegendő szavazatot ahhoz, hogy tagja maradhasson a 36 tagból álló kormányzótanácsnak. Poppy Khoza, a közgyűlés dél-afrikai elnöke “példátlannak” nevezte az előállt helyzetet – számolt be az MTI közlése alapján a hirado.hu.

Kanada és több európai ország előzőleg jelezte, hogy ellenzi Oroszország újraválasztását. Omar Alghabra kanadai közlekedési miniszter a hét elején úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, „fontosnak tartják, hogy Oroszországot felelősségre vonják”.

Nyugati vádak szerint az orosz hatóságok törvénytelenül foglaltak le több száz külföldi repülőgépet, ezt Moszkva tagadja.

Fotó: AIRportal.hu

Oroszország korábban lezárta légterét 36 ország – köztük az Európai Unió 27 tagállama – előtt, válaszul arra, hogy a nyugati országok az orosz légi közlekedési szektort is érintő szankciókat vezettek be az Ukrajna ellen februárban indított orosz támadás miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 193 tagú ICAO közgyűlése háromévente ülésezik, a szeptember 27. és október 7. között zajló montréali tanácskozás az első a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború kirobbanása óta. Oroszország képviselője a héten azt kérvényezte, hogy a szervezet ítélje el azokat az országokat, amelyek „tilalmakat vezetnek be a szuverén légtér használatára”.