Befejeződött annak az Airbus A350-900-asnak az átalakítása, amely mostantól a német állam kormánygépeként szolgál.

A hadsereg által üzemeltetett gépet a jövő héten veszi át hivatalosan Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter a berendezést végző Lufthansa Technik hamburgi telephelyén – írja az Aero.de.

Fotó: Lufthansa Technik

Az Airbus A350-esek vásárlását tavaly májusban jelentették be, összesen három ilyen gépet alakítanak át kormányzati szállításokra és egyéb feladatokra.

Hogy pontosan milyen berendezést kapott az első példány, arra nem fog fény derülni, a jövő heti bemutatón ugyanis nemzetbiztonsági okokból nem lehet majd a gép fedélzetére lépni, csak kívülről tekinthető meg. Csak annyit tudni, hogy tárgyalók, irodák és kényelmes ülőhelyek kaptak helyet a fedélzeten.

Az új gépek ára darabonként 150 millió euró volt, de az átalakítás költsége akár még egyszer ennyi is lehet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A német kormány azok után döntött a régi Airbus A340-esek lecseréléséről, hogy a típus kétszer is meghibásodott. Angela Merkel kancellár 2018-ban a G20-as csúcstalálkozóra nem ért oda emiatt időben, és kereskedelmi járaton utaztatták Buenos Airesbe. Nem sokkal később Frank-Walter Steinmeier államfőt is cserben hagyta a kormánygép, műszaki hiba miatt nem tudott időben elindulni Etiópiából.

A két fiaskó után a kormány két opciót vizsgált: használt Airbus A330-asok, vagy új A350-esek vételét tervezték, végül utóbbi mellett döntöttek. Ezzel a német kormánygép lesz az első A350-es, amelyet ilyen célokra használnak.

Eközben a Luftwaffe is bevásárolt az Airbusnál, a gyártó friss közleménye szerint a légierő két megnövelt hatótávú A321LR-t vásárolt, amelyeket főként csapatszállításra és egészségügyi missziókra használnak majd. Ezt a két gépet is a Lufthansa Technik alakítja át 2021 őszétől.