A német gazdaságvédelmi alap megkezdi a birtokában lévő Lufthansa-részvények értékesítését a következő hetekben. A most 1 milliárd euró értékű részesedést 300 millióért vette az állam.

A Reuters jelentése szerint a német légitársaság csoport pénzügyi támogatásában résztvevő gazdasági helyreállítási alap (WSF) arra hivatkozva hozta meg a döntést, hogy a Lufhansa helyzete stabilizálódni látszik.

A szervezet 20 százalékos részesedéssel bír, a következő hetekben részvényeinek negyedét értékesítheti, jövő év vége előtt pedig kiszáll a cégből.

Forrás: Lufthansa Group

A bejelentésre a Lufthansa részvényei 5 százalékot zuhantak a frankfurti tőzsdén.

Az alapon keresztül a német állam 20 százalékát birtokolja a Lufthansa-csoportnak, ezt egy évvel ezelőtt 300 millió euróért vásárolták, az ügylet része volt a társaság pénzügyi támogatásának. A 20 százalékos részesedés jelenleg közel 1 milliárd eurót ér.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, Németország összesen 9 milliárd euró értékű hitelkeretet és tőkejuttatást biztosított a Lufthansa-csoport számára, hogy a koronavírus-járvány miatt lecsökkent kereslet miatt ne menjen csődbe.

A Lufthansa most azt tervezi, hogy a szeptember 26-i parlamenti választások előtt új kötvényeket bocsát ki, a részvényesek pedig jóváhagytak egy legfeljebb 5,5 milliárd eurós tőkeemelést is.

A korábban felhasznált összeget a németek államnak már visszafizették, és a belga, osztrák, svájci állam felé is minél hamarabb rendezni szeretnék tartozásukat egy korábbi közlés szerint.

Korábban a Lufthansa-csoport vezetője, Carsten Spohr többször is kinyilvánította, amint lehet visszafizetik a támogatást, és meg akarnak szabadulni az államtól mint tulajdonostól. Arról azonban jelenleg nincs információ, hogy az alap által eladásra kínált részvényeket a Lufthansa akarja-e visszavásárolni, vagy más kezébe kerül.