Az idei év első négy hónapjában mért havi 50-60 ezerhez képest májusban már jelentősen több induló és érkező utast fogadott a Budapest Airport, bár a járvány előtti szinthez képest az elmaradás még mindig 94 százalékos. A reptéren kezelt légiáru mennyisége pedig éves összehasonlításban továbbra is meredeken emelkedik.

A Liszt Ferenc-repülőtér üzemeltetője 88 827 utast regisztrált idén májusban, amely ugyan jóval több az egy évvel korábbi 22 813-nál, a 2019. májusinak alig több mint 6 százaléka.

A reptér utasforgalma májusban el tudott mozdulni a havi ötven-hatvanezres szintről, amin az év első négy hónapjában stabilizálódott az utasok száma.

Vélhetően ez a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára hazatéréskor kötelező 10 napos karantén eltörlésének, és az utazási korlátozások több EU-tagállamban történő lazításának köszönhető.

A gépmozgások száma is növekedésnek indult, 2 467 le- és felszállást regisztráltak múlt hónapban, ez 20 százalékkal volt magasabb az előző havinál, de még így is 77 százalékkal marad el a 2019-es év azonos hónapjának adatához viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Kiugró mértékben, 46,4 százalékkal nőtt a Budapest Airport légiáru-forgalma májusban a múlt évi azonos hónaphoz képest: ezúttal 15 346 tonna légiáru haladt át a repülőtéren, 4866 tonnával több, mint tavaly ugyanekkor.

Amint korábban megírtuk, 2021 áprilisában történelmi rekordot ért el a repülőtér cargo-forgalma.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

(Forrás: Budapest Airport)

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. A világjárvány miatt elrendelt utazási korlátozások következtében azonban 2020 márciusától jelentős mértékben lecsökkent a forgalom, amely még az első és második hullám közötti nyári időszakban sem nagyon tudott magára találni. A Budapest Airport mindössze 3 millió 859 ezer utast regisztrált 2020-ban, amely több mint 76 százalékkal kevesebb 2019-hez képest. A repülőtér üzemeltetője május végén azt közölte, hogy 110 millió euró veszteséggel zárta a 2020-as évet.