Jelentősen lerövidítheti a székelyföldi Gyergyóremete térségének elérését a magyar fővárosból az új, 1100 méteres futópályával rendelkező repülőtér, ahová jövőre menetrend szerinti járatok is indulhatnak.

Az Aeroexpress Regional (Base Airlines) HA-FAL lajstromjelű, Embraer EMB-120 Brasilia típusú repülőgépe volt az első kereskedelmi utasszállító, amely leszállt a székelyföldi Hargita megye északi részén fekvő gyergyóremetei repülőtéren július 17-én délután.

A helyi származású Balázs Attila vezette Bayer építőipari cégcsoport magánberuházásaként épülő repülőtér, 30 méter széles, 1100 méter hosszú futópályája tavaly nyáron készült el, és a közelmúltban kapta meg az üzemeléshez szükséges hatósági engedélyeket, valamint az LRHR ICAO azonosítót.

A repülőtér magángépek mellett akár 40-50 utasférőhelyes turbólégcsavaros utasszállító repülőgépek (pl. ATR 42) fogadására is alkalmas lesz, a tervek szerint jövőre felépül egy évente 15 ezer utas fogadására alkalmas utaskiszolgáló épület, valamint egy hangár is.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

A Székelyhon.ro portál beszámolója szerint a jövő évtől naponta két járattal kötnék össze a repülőteret Budapesttel, ebből az egyik dedikált charterként működne például a légikikötőt üzemeltető építőipari cégcsoport dolgozói részére, a másikon pedig értékesítenék a férőhelyeket. A magyar főváros mellett később más úti célokra is megindulhatnak majd a járatok.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Magyarországról Gyergyóremetére érkező gépeknek egyelőre egy másik romániai repülőtéren is meg kell állniuk az útlevélkezelés miatt. Ha az országot felveszik a schengeni övezetbe, akkor ez a közbenső megálló nem lesz szükséges, így az utazási idő rövidül.

A repülőtér a térség gazdaságának fellendítése mellett várhatóan a turizmust is élénkíti majd, a tervek szerint jövőre egy szálloda is elkészül.