Kivezeti a Niki-márkanevet a Lufthansa-csoport, miután a német cég az október 12-én aláírt Air Berlin-felvásárlás részeként megszerezte a NIKI Luftfahrt GmbH-t is.

A Niki 830 dolgozóját és húsz darab A320-as repülőgépét az Eurowingsbe integrálja a Lufthansa-csoport.

A Lufthansa igazgatótanácsának egyik tagja a napokban azt nyilatkozta, hogy
a márkanévre nincs szükségük, így a Niki/FlyNiki, mint brand megszűnik.

Fotó: AIRportal.hu

Augusztus végén írtunk róla, hogy az egykori autóversenyző, Niki Lauda az Air Berlin-felszámolás fordulataként visszavásárlási szándékkal lépett elő. Niki Lauda, az általa létrehozott osztrák Niki légitársaságot megvette volna a csődeljárás alatt álló Air Berlintől, hogy az nehogy a Lufthansához kerüljön.

Lauda akkori nyilatkozata szerint rendkívül káros volna, ha a Lufthansa „kifilézhetné” magának az értékeket, például a Nikinél lévő leszállási jogokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Niki 2003-ban jött létre, a néhai AeroLloyd Österreich alapjain, majd több lépcsőben került az Air Berlinhez a 49,8 százaléka, a maradék egy alapítványé.

A múlt év végén az Etihad-holding, az Air Berlin résztulajdonosa megvette a német cég részesedését a Nikiben, hogy a Tui-konszernnel turistajáratokra alapított vállalatba vonja. De a közelmúlt fejleményei, az Etihad súlyos veszteségei, majd a Tui kihátrálása miatt ez a terv nem jött össze.

Mint ismert, az egykori autóversenyző első légitársasága az 1979-ben alapított Lauda Air volt, amely még Ausztráliába is repült fénykorában, a kilencvenes években. Végül az Austrian Airlines kebelezte be és szüntette meg, az osztrák Lufthansa-leány hosszú távú hálózatát jelenleg repülő Boeing 777-esek és 767-esek egy része is még a Laudától származik.

Hibrid Niki-Air Berlin festésű Airbus A320-as. (Fotó: AIRportal.hu)