Jogi és pénzügyi szakértőkkel folytatott konzultációt követően a Spirit Airlines igazgatótanácsa visszautasította a Jetblue Airways kéretlen ajánlatát a felvásárlásra, és továbbra is a Frontier Airlines vételi szándékának elfogadását javasolja a részvényeseknek.

A Wizz Air befektetője, az Indigo Partners amerikai ultra low-cost cége, a Frontier Airlines még februárban tett ajánlatot riválisa, a Spirit Airlines megvételére és a két cég összeolvadására, majd áprilisban a Jetblue Airways rálicitált az összegre, kéretlen ajánlatában jóval magasabb összegre taksálva a vállalat értékét.

Ennek ellenére a vállalat igazgatósága jogi és pénzügyi szakértőkkel folytatott konzultációt követően mégis úgy döntött, hogy mind a részvényesek érdekei, mind a légitársaság jövőbeli perspektívái szempontjából kedvezőbb a Frontier Airlines ajánlata.

Az igazgatótanács azt javasolja a részvényeseknek, hogy a Frontier képviselőivel folytassák a tárgyalásokat.

Korábban a Jetblue ajánlatát szakértők amiatt kritizálták, mert előbbi hibrid modellje nehezen összeegyeztethető a Spirit ultra low-cost tevékenységével. A Frontier és a Spirit házasságával létrejövő, tisztán fapados cég az USA ötödik legnagyobb légitársaságaként járul majd hozzá a piaci versenyhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Airbus

Az ügylet lezárása 2022 második felében várható, ha a részvényesek és az illetékes hatóságok is áldásukat adják rá.

A Frontier elnöke és egyben fő részvényese, az Indigo Partners vezetője, William Franke korábbi nyilatkozata szerint a két cég összeolvadásával Amerika legversenyképesebb ultra low-cost légitársasága jön létre.

Az egyesült két cég napi több mint ezer járatot üzemeltet majd, 19 ország több mint 145 úticéljára, a 2021-es pénzügyi eredmények alapján éves bevétele 5,3 milliárd dollár lesz. Miután az összevonás teljesen lezárult, évente 500 millió dollár megtakarítás várható a szinergiák kihasználásától, 2026-ig pedig tízezer munkahelyet teremthet a vállalat.

A Spirit flottájában jelenleg 174 darab Airbus A320 családba tartozó repülőgép teljesít szolgálatot, amelyből 50 az új generációs hajtóművekkel felszerelt neo, emellett 155 további ilyenre rendelkezik megrendeléssel. A Frontier 110 A320-ast és A321-est üzemeltet, amelyek között szintén vannak neók is, emellett 233 darab A320/A321neo gépre rendelkezik megrendeléssel.