Hivatalosan is elutasította az Air France menedzsmentje a dolgozók által kért 6 százalékos béremelési javaslatot, ezzel újabb sztrájkveszély alakult ki a légitársaságnál. A szakszervezetek csütörtökön dönthetnek arról, hogy megtartják-e a kétnapos munkabeszüntetés.

A Reuters hírügynökség szerint a párizsi székhelyű légitársaság azzal utasította el a 6 százalékos béremelési javaslatot, hogy azt a jelenlegi pénzügyi helyzetben képtelenség végrehajtani úgy, hogy ne sérüljenek a társaság hosszútávú növekedési tervei. A menedzsment egyúttal új tárgyalást kezdeményezett a munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel.

Az Air France közölte, az ő 1-1,5 százalékos javaslatuk megtartaná a fizetések vásárlóerejét, ezért egyetlen dolgozónak sem csökkenne reálértéken a fizetése. Emellett a cég vezetése arra kérte a szakszervezeteket, hogy álljanak el a sztrájktól és minél előbb üljenek tárgyalóasztalhoz.

Az érdekképviseletek várhatóan csütörtökön döntenek arról, hogy megtartják-e, a korábban bejelentett kétnapos sztrájkot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha a szakszervezetek beváltják fenyegetésüket, akkor egy hónapon belül ez lehet a második munkabeszüntetés az Air France-nál. Legutóbb február 22-én volt sztrájk, akkor több, mint a járatok fele nem indult el.

Az Air France 2011 óta először javasolt általános fizetésemelést, mivel a megszorító programok miatt nem volt lehetőség béremelésre. Bár a 2017-es 1-1,5 százalékos költségcsökkentést nem sikerült a cégnek elérnie, most mégis béremelést javasoltak. Ezt két lépcsőben fizetnék ki, de ezt a javaslatot a szakszervezetek többsége visszautasította, miután nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!