Újranyitnak az európai országok határai, júniusra és júliusra több légitársaság is bejelentette budapesti járatainak újraindítását.

A következő hetekben az alábbiak szerint alakul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tervezett menetrendje a Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint:

Légitársaság Úticél Indulás dátuma
Lufthansa Frankfurt június 1-től, napi járat
  München június 16-tól, heti 3 járat
Swiss Airlines Zürich június 8-tól, heti 3 járat
Brussels Airlines Brüsszel június 15-től, heti 4 járat
Eurowings Stuttgart június 11-től, heti 3 járat
  Düsseldorf már üzemel, heti 3 járat
Czech Airlines Prága június 18-tól, heti 3 járat
Ryanair jelenleg a London Stansted útvonal üzemel júliustól fokozatos visszatérés
Air France Párizs június 1-től, heti 2-3 járat
SunExpress Antalya június 21-ől, heti 1 járat
KLM Amszterdam jelenleg is üzemel, napi 1 járat
Qatar Airways Doha június 15-től, heti 3 járat
Wizz Air Malaga, Alicante, Burgasz, Glasgow, Baku, Hannover, Kharkiv, Lisszabon, Lviv, Málta, Nizza, Odessza, Zaporizzsja, Palma de Mallorca, Pristina, Szarajevó, Szkopje, Tenerife, Podgorica, Tirana, Bari, Birmingham, Edinburgh, Liverpool, Malmö, Marosvásárhely, Stockholm, Barcelona, Berlin, Róma, Madrid, Milánó, Oslo, Tel-Aviv, Athén, Bázel, Brüsszel, London Gatwick, Eindhoven, London Luton Június és július folyamán

(A Wizz Air tervezett menetrendjéről itt írtunk részletesen!)

A koronavírus-járvány nyomán országonként eltérő szabályozások vannak érvényben, amelyek függvényében a légitársaságok menetrendje is dinamikusan változhat.

Amint korábban megírtuk, június 18-tól nem kell karanténba vonulnia a magyar állampolgároknak, ha az Európai Unió bármely tagállamából, illetve Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza, és ezen országok állampolgárai is szabadon beléphetnek Magyarország területére.

De az utazást tervezőknek továbbra is tanácsos a cél- és tranzitország(ok) beutazási és járványügyi szabályairól tájékozódniuk. Ezt leginkább az adott állam(ok) hatóságainak hivatalos oldalain, vagy az Európai Unió interaktív térképén érdemes megtenni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Budapest Airport

Szigorú egészségvédelmi intézkedések Ferihegyen

A Budapest Airport közleménye emlékeztet, hogy már hetekkel ezelőtt bevezették a Liszt Ferenc-reptéren a nemzetközi ajánlásokban foglalt intézkedéseket, és azokkal összhangban folyamatosan biztosítják az utasok és a repülőtéri személyzet egészségének védelmét.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) május végén az európai légiközlekedésre vonatkozó közös ajánlásokat adott ki, amelyek biztosítják a repülőterek járványidőszak alatti biztonságos működését. Ezeknek az intézkedéseknek a budapesti repülőtér üzemeltetője maximálisan eleget tesz.

A Budapest Airport Zrt. ezen túlmenően szigorú protokollt írt elő szerződött szolgáltató partnerei számára is, amelyeket kötelezően be kell tartaniuk annak érdekében, hogy az utazás minden folyamata – a terminálra való belépéstől a repülőgépbe való beszállásig – biztonságos legyen. Ezen kívül a vállalat az óvintézkedések bevezetésével egy időben minden, utasfolyamban érintett dolgozónak speciális tréninget tartott arról, hogy az intézkedéseket milyen módon kell betartani és betartatni a budapesti légikikötőben.

A Liszt Ferenc-repülőtéren az óvintézkedések hatékony kombinációját vezették be, biztonságos és a lehetőségekhez mérten kockázatmentes környezet várja vissza az utasokat.

Forrás: Budapest Airport

A tervezettnél kevesebb dolgozójától válik meg a reptérüzemeltető

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. még áprilisban csoportos létszámleépítést jelentett be, a koronavírus iparágat sújtó hatásaira hivatkozva. Az idei évre prognosztizált 17 milliós utasforgalomhoz mért dolgozói létszámot a Budapest Airport a koronavírus járvány okozta csökkenés miatt nem tudta fenntartani.

A cégcsoport az elmúlt hónapokban minden lehetséges intézkedést megtett a munkahelyek védelméért. A vállalat munkahelyvédelmi intézkedéseinek és az állami bértámogatásnak köszönhetően sikerült mérsékelni az eredetileg tervezett létszámcsökkentés mértékét, amely így 275 fő helyett összesen 143 főállású és 47 másodállású munkavállalót, azaz 190 embert érint. A Budapest Airport a létszámcsökkentés mellett is készen áll a repülőtér biztonságos működtetésére és a forgalom fokozatos visszaépítésére.

A létszámcsökkentésben érintett munkavállalókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben jár el. Létrejött a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány, amelynek célja azon jelenlegi vagy volt munkavállalóink támogatása, akiknek a koronavírus járvány okozta válság miatt veszélybe került fizikai vagy mentális egészsége, szociális biztonsága. Az Alapítványt a Budapest Airport vezetősége a saját fizetésének egy részének felajánlásával indította az útjára, majd a vállalat részvényesei úgy döntöttek, a már befolyt összeg megduplázásával támogatják a tevékenységét.