Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután távolról irányított repülő eszközök, ismertebb néven drónok repültek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére. Összesen 21 járatot érintettek az incidensek – közölte lapunkkal a Budapest Airport.

Illusztráció. (Forrás: HungaroControl – Facebook)

Először 2019. október 14-én, hétfőn kellett 23 percre felfüggeszteni a forgalmat drónészlelés miatt, másnap, október 15-én több mint egy órán át tartózkodott két pilóta nélküli légi jármű a budapesti repülőtér légterében.

Emiatt bizonyos időszakokra részlegesen, 30 percre pedig teljesen fel kellett függeszteni a forgalmat a légikikötő üzemeltetőjének, illetve a légiforgalmi irányításnak.

Frissítés: Szerda este nem sokkal fél nyolc előtt rövid időre ismét le kellett zárni a budapesti repülőteret, mert feltehetően drón repült be a repülőtér fölé. Több érkező járatnak is várakoznia kellett, de a lezárás ezúttal alig több mint 10 percig tartott.

A repülőteret csak azután lehetett újra megnyitni a le- és felszálló forgalom előtt, miután mind az üzemeltető, mind a toronyirányítás, mind pedig a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy megszűnt a dróntevékenység okozta repülésbiztonsági kockázat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, szándékosan zavarva és veszélyeztetve a légi közlekedést.

A HungaroControl tájékoztatása szerint hétfőn 3, kedden pedig 5 érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését, ezeket a járatokat a légiforgalmi irányítók várakozó légtérbe irányították.

A léginavigációs szolgáltató munkatársai csak hosszú várakoztatás után tudták biztonságosan le- és felszállítani a repülőgépeket. A súlyos incidensek az induló járatokat is érintették mindkét este. A lezárások miatt összesen 21 járat késett e két időszakban.

A HungaroControl idén januárban hívta fel a figyelmet az egyre gyakoribb, szabálysértő drónreptetésre, mivel már 2018-ban is több mint egy tucat járat személyzete jelezte a légiforgalmi irányításnak, hogy repülés közben drónt láttak a magyar légtérben.