Kedden este nyolc óra körül lezárták a budapesti repülőtér egyes (13R) futópályáját, majd negyed kilenc előtt mindkét pályát le kellett zárni illegális drón-tevékenység miatt. A repülőtér üzemeltető közlése szerint a normál üzem 21:30-kor állt vissza.

Az egyes pálya lezárása miatt az érkező és induló forgalom is a kettes (13L) futópályát használta este nyolc után.

Negyed kilenc előtt néhány perccel azonban mindkét futópályát lezárták, mert két drónt is észleltek a repülőtér légterében.

A Budapest Airport sajtóosztálya megerősítette lapunk kérdésére, hogy a repülőtér átmenetileg nem fogadott és nem indított járatokat az illegális dróntevékenység miatt.

A repülőtér tájékoztató felületein az alábbi figyelmeztető szöveg jelent meg magyar és angol nyelven: „Drón észlelése miatt átmenetileg nem indít és nem fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Kérjük, hogy figyeljék a repülőtéri járatinformációt a kijelzőkön, valamint a BUD Airport weboldalán és mobil applikációjában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érkező repülőgépek 20:40 után kezdhették meg a repülőtér megközelítését, az üzemeltető 21 órakor frissített közlése szerint részlegesen újra megnyílt a légi forgalom számára a repülőtér.

A Budapest Airport 21:30-kor frissített közlése szerint a repülőtér ismét normál üzemben fogad és indít járatokat, miután a drón elhagyta a légteret.
A járatok pontos indulási és érkezési idejét a járatinformációban követhetik a terminál kijelzőin, valamint a BUD weboldalán és mobil applikációjában.

A HungaroControl Facebook oldalán megjelent közlés szerint „Öt repülőgép és a rajtuk lévő több száz utas nem tudott leszállni, mert megint drón repült a futópályák fölé és le kellett zárni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret.”

„Nem vicces.” – tette hozzá a légiforgalmi irányításért felelős vállalat posztja.

Várakozó járatok a reptér lezárása idején.

Amint korábban beszámoltunk róla, hétfőn este kilenc óra körül mintegy fél órára le kellett zárni Ferihegyet, mert a repülőtér légterében drón jelenlétét észlelték.

A magyar légtérben is egyre több gondot okoznak a felelőtlen drónozók

HungaroControl 2019. januári közlése szerint egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében.

A pilóta nélküli légijárművek nem megfelelő alkalmazásának azonban repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van.

Eddig az egyik legkirívóbb eset tavaly novemberben történt, amikor egy érkező járat pilótája azt jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt.

Idén januárban a London-Heathrow-i repülőtéren függesztették fel a forgalmat drónészlelés miatt, 2018. december 20-án, ugyancsak Nagy-Britanniában a gatwicki futópályát zárták le másfél napra sorozatos dróntámadások miatt.

A cikk utoljára frissítve: 2019. október 15. 21:40