A Skyteam rövid közlése szerint a légiszövetség és az orosz nemzeti légitársaság megállapodott utóbbi tagságának ideiglenes felfüggesztéséről.

Emiatt az Aeroflot törzsutasai nem vehetik igénybe a Skyteam partnerek nyújtotta szolgáltatásokat és kedvezményeket, valamint a légiszövetség más tagjainak utasai sem részesülnek előnyökben, ha az orosz céggel utaznának.

A légiszövetség közlése hangsúlyozza: dolgoznak azon, hogy a lépés hatásai minél kisebb mértékben érintsék az utasokat.

A lépés az Ukrajna ellen indított háború miatt elrendelt szankciók következménye, az orosz légitársaságok járatait a teljes Európai Unió és több más ország is kitiltotta légteréből. Az utóbbi napokban pedig az európai és az amerikai hatóságok leminősítették az ország légügyi hivatalának és légitársaságainak repülésbiztonsági besorolását a nemzetközi egyezmények megsértése miatt.

Az Aeroflot 2006 áprilisa óta tagja a Skyteamnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Oroszország második legnagyobb légitársasága, az S7 tagságát a Oneworld légiszövetségben már április 19-én felfüggesztették.

Amint korábban megírtuk, a nyugati gyártású és finanszírozású repülőgépek üzemeltetését, alkatrészellátását, karbantartását ellehetetlenítő nemzetközi szankciók miatt még az orosz belföldi légiközlekedés fenntartása is rendkívüli kihívások elé állítja a javarészt bérelt flottával, nyugati típusokkal üzemelő helyi légitársaságokat. Az ország kormánya ezért számukra 100 milliárd rubel (1,2 milliárd USA-dollár) állami támogatást nyújt az áprilistól október végéig tartó időszakban, a szállított utasok számától függően.